logo

LAKTOFERYNA


Laktoferyna to naturalna substancja obecna w większości płynów biologicznych, wydzielana przez komórki nabłonkowe błon śluzowych. Należy do rodziny transferyn i jest białkiem zbudowanym z ponad 700 aminokwasów. Jest odporna na działanie kwaśnych soków żołądkowych i wysoką temperaturę. Wykazuje też względną odporność na proteolizę w jelitach (rozkład białek na peptydy i aminokwasy). (1,2,3)

Gdzie można znaleźć laktoferynę?

Największe stężenie laktoferyny obecne jest we wczesnym pokarmie naturalnym tj. siarze (ok. 7 g/l). Pokarm dojrzały zawiera już mniejsze jej ilości (ok. 1 g/l). Na szczęście nie tylko mleko matki zawiera ten cenny składnik, ale również mleko innych zwierząt (np. krowie, owcze, wielbłądzie), a także jego przetwory. Laktoferyna bydlęca wykazuje ok. 70% zgodności budowy w stosunku do swojego odpowiednika zawartego w mleku kobiecym. (2)

Laktoferyna a żelazo

Laktoferyna to glikoproteina charakteryzująca się zdolnością do odwracalnego wiązania jonów żelaza Fe3+. (2,4) Jednym z jej podstawowych zadań jest transport i magazynowanie żelaza, co wpływa zarówno na polepszenie wchłaniania tego pierwiastka jak i wiąże się z głównym mechanizmem przeciwdrobnoustrojowego działania laktoferyny. Żelazo jest bowiem konieczne do rozwoju większości bakterii, a wiązanie tego pierwiastka przez laktoferynę skutkuje zatrzymaniem ich wzrostu. Laktoferyna wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe względem takich szczepów jak np.  Salmonella i gatunków E. coli, a także Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Wykazuje również hamujący wpływ na rozwój grzybów odpowiedzialnych za powstanie wielu schorzeń człowieka i zwierząt (np. tych z rodzaju Candida). (5)

Laktoferyna na odporność

Laktoferyna wielokierunkowo oddziałuje na układ odpornościowy. Wykazuje silne właściwości immunotropowe, czyli przyspieszające dojrzewanie komórek systemu immunologicznego, a także reguluje komórkową i humoralną odpowiedź immunologiczną. Jest także uważana za łącznik między swoistą (nabytą) oraz nieswoistą (wrodzoną) odpornością organizmu. (1,2,5)

To multipotencjalne białko wykazuje też silne działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiego spektrum różnych wirusów, mikroorganizmów i pasożytów. Zapobiega wnikaniu wirusa do komórek gospodarza oraz/lub wykazuje zdolność do hamowania replikacji wirusów wewnątrz komórek. (2,5)

Laktoferyna a skóra

Laktoferyna wspomaga syntezę takich kluczowych dla skóry składników jak kolagen i kwas hialuronowy, a także wiele procesów biologicznych zaangażowanych w gojenie się ran. (6)

Aktualne badania kliniczne dostarczają też dowodów, że laktoferyna korzystnie wpływa na trądzik, łuszczyce i owrzodzenia cukrzycowe. Unieszkodliwia ona bowiem m.in. bakterie Cutibacterium acnes odpowiedzialne za zmiany skórne. (7) Skuteczność jej działania w tym zakresie można zwiększyć, łącząc ją z witaminą E i cynkiem. (8)

 

Funkcje laktoferyny:
- bierze udział w transporcie żelaza,
- wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową,
- wspiera układ odpornościowy,
- pozytywnie wpływa na stan skóry.

 

Źródła:

1. Martorell P., et al., A nutritional supplement containing lactoferrin stimulates the immune system, extends lifespan, and reduces amyloid β peptide toxicity in Caenorhabditis elegans, Food Science & Nutrition 2017; 5(2):255–265.
2. Lauterbach R., Kamińska E., Michalski P., Lauterbach J.P. Laktoferyna – glikoproteina u dużym potencjale terapeutycznym. Developmental Period Medicine, XX, 2: 118-125, 2016;
3. Zander Z., Zander L., Mickiewicz D. Laktoferyna – multipotencjalne białko mleka. Innowacyjne Mleczarstwo, 2 (1): 18-21, 2014;
4. Gajda-Morszewski P., Śpiewak K. Medyczne zastosowanie laktoferyny. Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ Nauki Ścisłe, Nr 11 (2/2015).
5. Pawlik A., Sender G., Korwin-Kossakowska A., Oprządek J., Mechanizmy immunomodulacyjnego i przeciwdrobnoustrojowego działania laktoferyny, Medycyna Weterynaryjna, 2014, 70 (4).
6. Takayama Y., Aoki R., Roles of lactoferrin on skin wound healing, Biochemistry and cell biology, 2011, 90. 497-503.
7. Hassoun L. A. , Sivamani R. K., A Systematic Review of Lactoferrin Use in Dermatology , Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2016.
8. Chan H., Chan G., Santos J., Dee K., Co J.K., A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the efficacy and safety of lactoferrin with vitamin E and zinc as an oral therapy for mild to moderate acne vulgaris, International Journal of Dermatology 2017;56(6):686‐690.

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.