logo

HOMOCYSTEINA


Homocysteina (Hcy)
Homocysteina (Hcy) to aminokwas egzogenny, zawierający siarkę, powstający w przemianach metioniny, niezbędnego aminokwasu pochodzącego z białek pokarmowych. (1)

Podwyższone stężenie homocysteiny (hiperhomocysteinemia, HHcy)

Norma stężenia homocysteiny we krwi na czczo wynosi od 5 do 15 μmol/l. Jej podwyższone stężenie może być sklasyfikowane jako łagodne (16–30 µmol/L), pośrednie (31–100 µmol/L) i ciężkie (>100 µmol/L). Wykazano jednak, że już poziom 10-13 μmol/l może negatywnie wpłynąć na śródbłonek naczyń krwionośnych. (2)

Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest obecnie uznawane za jeden z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń organizmu, m.in. sercowo-naczyniowych (np. zmiany miażdżycowe, niedokrwienie serca) i ze strony układu nerwowego (schorzenia neurodegeneracyjne). Badania wskazują również, że jej podwyższone stężenie może wywoływać mitochondrialny stres oksydacyjny, uszkodzenia tkanki kostnej, oraz zmieniać strukturę i funkcję białek. (1,2,3)

Zachowanie prawidłowego poziomu homocysteiny jest również istotne w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ nadmiar homocysteiny może być jedną z przyczyn uszkodzenia cewy nerwowej u płodu. Ostatnie badania wykazały również związek pomiędzy hiperhomocysteinemią a licznymi powikłaniami ciążowymi, tj. nawracająca utrata ciąży, stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród, oderwanie łożyska, ograniczenie wzrostu płodu i cukrzyca ciążowa. (4)

Przyczyny hiperhomocysteinemii

Ciężkie przypadki podwyższonego stężenia homocysteiny występują rzadko, w wyniku genetycznie uwarunkowanych niedoborów enzymów zaangażowanych w metabolizm homocysteiny, witaminy B12 i folianów. Może się ono objawiać upośledzeniem umysłowym, uszkodzeniem naczyń krwionośnych i innymi powikłaniami. Natomiast łagodne i średniozaawansowane formy są powszechne w populacji ogólnej, a ich głównymi przyczynami najczęściej są mniej dotkliwe genetycznie mutacje i wariacje oraz niedobory witamin. (1)

Zdarza się, że hiperhomocysteinemia występuje w połączeniu z niedoborem witamin z grupy B. Niedobór witamin z grupy B może wynikać z nieprawidłowej diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Szczególnie ważna jest tutaj witamina B12 (obecna wyłącznie w produktach zwierzęcych), która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny. (3)

Poziom homocysteiny wzrasta także wraz z wiekiem, co częściowo jest również spowodowane narastającym niedoborem witaminy B12 obserwowanym u osób starszych. Wynika on głównie z jej słabego wchłaniania z pożywienia, a także z pogarszającej się czynności nerek. Zbyt wysoki poziom homocysteiny może być również indukowany niektórymi lekami (np. środkami antykoncepcyjnymi zawierającymi estrogen) oraz używkami takimi jak alkohol i papierosy, ze względu na zaburzanie wchłaniania czy obniżanie stężenia witamin z grupy B. Na hiperhomocysteinemię narażone są też osoby z przewlekłą chorobą nerek, problemami z tarczycą i poziomem glukozy we krwi oraz schorzeniami wątroby. (2)

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny

Jedną ze skutecznych metod prowadzących do obniżenia stężenia homocysteiny jest przyjmowanie witamin z grupy B (kwasu foliowego, witamin B2, B12 i B6), które przyczyniają się do jej prawidłowego metabolizmu. W przypadku mutacji geny MTHFR szczególne znaczenie mają ich aktywne, metylowane formy, ponieważ tylko w takiej postaci może je przyswoić organizm. Badania naukowe wykazały również, że poziom homocysteiny są w stanie obniżyć takie naturalne związki jak np. resweratrol (znajdujący się w skórce czerwonych winogron, orzeszkach ziemnych i jagodach), czy tetrahydrokurkumina, a także atorwastatyna. (2,3)

 

Źródła: 

1. Kaplan P., et al., Homocysteine and Mitochondria in Cardiovascular and Cerebrovascular Systems, Int J Mol Sci, 2020 Oct 18;21(20):7698.
2. Škovierová H., et al., The Molecular and Cellular Effect of Homocysteine Metabolism Imbalance on Human Health, Int J Mol Sci. 2016 Oct; 17(10): 1733.
3. Fu Y., Wang X., Kong W., Hyperhomocysteinaemia and vascular injury: advances in mechanisms and drug targets, Br J Pharmacol. 2018 Apr; 175(8): 1173–1189.
4. Dai C., et al., A Novel Review of Homocysteine and Pregnancy Complications, Biomed Res Int, 2021 May 6;2021:6652231.

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej.

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał.

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.