logo

Moringa olejodajna


Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to szybko rosnące, wiecznie zielone drzewo liściaste. Jest rośliną bardzo aktywną enzymatycznie i stanowi źródło wielu fitozwiązków o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych, przez co nazywana jest „drzewem życia” oraz „drzewem cudów”. Zawiera m.in. liczne białka i aminokwasy, szereg ważnych składników mineralnych (tj. wapń i potas), β-karoten, kwercetynę i przeciwutleniacze oraz witaminy A, C, E i saponiny. (1)

W medycynie ludowej stosowano ją już w czasach starożytnych jako remedium na różne dolegliwości. Wykorzystywano do tego wszystkie części moringi – nasiona, korę, korzenie, owoce, kwiaty i liście, które uważane są za najsilniejszą część tej rośliny. Jej korzenie cechują się smakiem podobnym do chrzanu, stąd jest ona również bardzo często określana drzewem chrzanowym. (1,2)

 

Funkcje:

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że włączenie do codziennej diety liści moringi, zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej, jest uważane za cenne wsparcie układu odpornościowego. (12)

Roślina ta jest bardzo pomocna także przy ogólnym osłabieniu i niedożywieniu, korzystnie wpływa na metabolizm, zwiększa poziom energii i polepsza nastrój. (11)

Badania wskazują także, że moringa:

Ø  wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, działa ochronnie na mięsień sercowy; (2,10)

Ø  wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową - obniża poziom glukozy we krwi i jednocześnie podwyższa stężenie insuliny; (7,9)

Ø  hamuje rozwój wielu patogennych bakterii i grzybów oraz pasożytów; (5)

Ø  ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe; (1)

Ø  wspiera funkcjonowanie wątroby i nerek oraz tarczycy; (9,10)

Ø  jest pomocna przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych; (9)

Ø  poprawia funkcje oddechowe; (3)

Ø  korzystnie wpływa na wzrok; (4)

Ø  wspomaga pracę mózgu, stymuluje wzrost neuronów i wzmacnia pamięć; (11)

Ø  pomaga zwiększyć odpowiedź immunologiczną organizmu. (12)

 

Źródła:

1.       Amjad M.S., Qureshi H., Arshad M., et al., The incredible queen of green: Nutritive value and therapeutic potential of Moringa oleifera Lam., Journal of Coastal Life Medicine 2015; 3(9):744-751.

2.       Kulczyński B., Gramza- Michałowska A., Grdeń M., Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera, Medycyna Rodzinna 2017; 20(2): 111-117.

3.       Agrawal B., Mehta A., Antiasthmatic activity of Moringa oleifera Lam.: a clinical study, Indian Journal of Pharmacology 2008; 40(1): 28-31.

4.       Pullakhandam R., Failla M.L., Micellarization and intestinal cell uptake of beta-carotene and lutein from drumstick (Moringa oleifera) leaves, Journal of Medicinal Food 2007; 10(2): 252-7.

5.       Leone A., Spada A., Bettezzati A., Schiraldi A., Aristil J., Bertoli S., Moringa oleifera Seeds and Oil: Characteristics and Uses for Human Health, International Journal of Molecular Sciences 2016 Dec; 17(12): 2141.

6.       Stohs S.J., Hartman M.J., Review of the Safety and Efficacy of Moringa oleifera, Phytotherapy Research 2015 Jun; 29(6): 796–804.

7.       Karina Vargas-Sánchez K., Garay-Jaramillo E., González-Reyes R.E., Effects of Moringa oleifera on Glycaemia and Insulin Levels: A Review of Animal and Human Studies, Nutrients 2019(12), 11, 2907.

8.       Arwani M., Wijana S., Nutrient and saponin content of Moringa oleifera leaves under different blanching methods, IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 2019.

9.       Leone A., Spada A., Battezzati A.,  Schiraldi A.,  Aristil J., Bertoli S., Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview, International Journal of Molecular Sciences, 2015 Jun; 16(6): 12791–12835.

10.   Anwar F., et al., Moringa oleifera: A Food Plant with Multiple Medicinal Uses, Phytotherapy Research 21, 17–25 (2007).

11.   Kou X., Li B.,  Olayanju J.B.,  Drake J.M., Chen N., Nutraceutical or Pharmacological Potential of Moringa oleifera Lam., Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 343.

12.   Yang R-Y., et al., Nutritional and Functional Properties of Moringa Leaves- From Germplasm, to Plant, to Food, to Health, in: Moringa and other highly nutritious plant resources: Strategies, standards and markets for a better impact on nutrition in Africa. Accra, Ghana, November 16-18, 2006.

 

 

 

 

\\OPTIMA\Serwer\Marketing\KOMPENDIUM_WIEDZY\moringa