logo

Tryptofan


Tryptofan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy aromatycznych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane wraz z pokarmem.[2] Jego źródłem jest m.in. nabiał, ryby, chude mięso drobiowe, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, kakao, orzechy oraz jaja. [1, 8] Tryptofan jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego i najczęściej występuje w formie L-tryptofanu (LT), a także 5-hydroksytryptofanu (5-HTP).

Funkcje tryptofanu:
Tryptofan jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ stanowi istotny element budulcowy białek.

Odgrywa również ważną rolę w wytwarzaniu serotoniny (potocznie zwaną ,,hormonem szczęścia''), której działanie reguluje nastrój, samopoczucie, apetyt oraz uczucie lęku. Zaburzenia metabolizmu tryptofanu mogą powodować niedobór serotoniny,  a to z kolei może wywoływać niepokój, rozdrażnienie, a nawet prowadzić do nastrojów depresyjnych. [5]

Tryptofan jest potrzebny również do wytworzenia melatoniny (hormonu ułatwiającego zasypianie) oraz niacyny (jednej z form witaminy B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego).
Prawidłowe stężenie tryptofanu zapewnia dobrej jakości sen, zwiększa poczucie sytości
i zapobiega przejadaniu się, co jest pomocne w procesie utraty wagi. [2, 4]

Zapotrzebowanie:
Zalecane dzienne spożycie tryptofanu wynosi 5 mg/kg masy ciała. [4] Wzrasta ono m.in. w czasie laktacji, u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, u osób z niektórymi chorobami i niedoborem białka, a także cierpiących na chroniczny stres.

Tryptofan:
-
bierze udział w procesie syntezy serotoniny, melatoniny oraz niacyny
- wpływa na pracę układu nerwowego, reguluje poziom neuroprzekaźników tj. noradrenaliny, dopaminy oraz β-endorfiny
- reguluje apetyt i wpływa pozytywnie na metabolizm oraz jakość snu.

 

Źródła:

  1.    Stępień A., Walecka-Kapica E., Błońska A., Klupińska G., Rola tryptofanu i serotoniny w patogenezie i leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego, Folia Medica Lodziensia, 2014, 41/2:139-154.
  2.    Murray RK, Granner DK., Rodwell VW. Przemiana aminokwasów w wyspecjalizowane produkty. W: Biochemia Harpera.Vol.30, Murray RK, Granner DK, Rodwel VW (red.) Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa       2008: 328-386.
  3.    Żakowicz J.,  Bramorska A., Zarzycka W., Kavbasiuk A., Brzezicka A., Kuć K., O molekularnej patogenezie stresu i depresji,  Kosmos – Problemy nauk biologicznych, 45–58.
  4.    Fukuwatari T., Shibata K. Nutritional Aspect of Tryptophan Metabolism. International Journal of Tryptophan Research. 2013; 6 (1): 3-8.
  5.    Gröber U., Leki i mikroskładniki odżywcze, MedPharm Polska 2015.
  6.    Gröber U., Mikroskładniki odżywcze, MedPharm Polska 2010.
  7.    Marshall A.M., Hernandez L.L., Horseman N.D., Serotonin and Serotonin Transport in the Regulation of Lactation, Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia volume 19, p. 139–146 (2014).
  8.    Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008.

 

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.