logo

Betaina


Betaina to organiczny związek będący pochodną aminokwasu glicyny. Po raz pierwszy została wykryta w XIX w. w burakach cukrowych (łac. Beta vulgaris). Jej źródłem są m.in. buraki, szpinak, pszenica i skorupiaki. Zawartość betainy w produktach spożywczych może się zmieniać w zależności od sposobu przetworzenia produktu. (2)

Funkcje betainy:
W ludzkim organizmie betaina kumuluje się głównie w mózgu, wątrobie i nerkach. Dzięki temu, że betaina jest cennym "dawcą" grup metylowych przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Homocysteina to aminokwas powstały podczas trawienia produktów białkowych, którego nadmiar jest uznawany za jeden z czynników rozwoju problemów sercowo-naczyniowych, np. zakrzepów i zmian miażdżycowych. (1,2,7)

Betaina może być również wykorzystywana przez osoby aktywne sportowo. Wykazano bowiem, że suplementacja betainą przyczyniła się do poprawy składu ciała i zwiększenia redukcji masy tłuszczowej. Dodatkowo wpłynęła na poprawę wytrzymałości mięśniowej i jakości wykonywanych ćwiczeń. (4,6)

Betaina bierze również udział w ograniczeniu gromadzenia się tłuszczu w wątrobie oraz chronie tego organu przed hepatotoksynami np. etanolem. (2)

Warto pamiętać, że dzienne spożycie betainy powyżej 4 g może znacząco podnieść poziom cholesterolu. Według badaczy jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 1-2,5 g dziennie. (2).

Betaina:

- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny (2,7)
- bierze udział w ograniczeniu gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie (2)
- może poprawić jakość wykonywanych ćwiczeń u osób uprawiających sport (4,6)

Źródła:

  1. Day CR, Kempson SA,Betaine chemistry, roles, and potential use in liver disease. Biochim Biophys Acta. 2016 Jun;1860(6):1098-106.
  2. Ślęczka A., Krzywonos M., Wilk M., Durbajło W., Występowanie i rola betainy w życiu organizmów żywych, „Nauka Przyroda Technologie”, 2015, 9(3).
  3. Brouwer, I. A., Verhoef, P., Urgert, R. (2000). Betaine supplementation and plasma homocysteine in healthy volunteers. Arch. Intern. Med., 160, 16, 2546–2547.
  4. Jason Michael Cholewa, Andrea Hudson, Taylor Cicholski, Amanda Cervenka, Karley Barreno, Kayla Broom, McKenzie Barch, Stuart A. S. Craig. The effects of chronic betaine supplementation on body composition and performance in collegiate females: a double-blind, randomized, placebo controlled trial. December 2018.
  5. Balaraman Ganesan, Rangasamy Anandan, Pindath Thandayan Lakshmanan. Studies on the protective effects of betaine against oxidative damage during experimentally induced restraint stress in Wistar albino rats. November 2011, Volume 16, Issue 6, pp 641–652.
  6. Jay R Hoffman, Nicholas A Ratamess, Jie Kang, Stefanie L Rashti, Avery D Faigenbaum, Effect of betaine supplementation on power performance and fatigue, J Int Soc Sports Nutr. 2009 Feb 27;6:7.
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15720203

 

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.