logo

Saccharomyces boulardii


Saccharomyces boulardii to probiotyczne drożdze, po raz pierwszy wyizolowane z owoców liczi przez francuskiego uczonego Henriego Boularda na początku XX wieku. (4)

Działanie Saccharomyces boulardii
Drożdże Saccharomyces boulardii są odporne na oddziaływanie soków żołądkowych, a ich właściwości zostały wielokrotnie potwierdzone badaniami klinicznymi. (1,4)
Na ich podstawie stwierdzono, że drożdże Saccharomyces boulardii mogą zakłócić działanie bakterii, takich jak m.in. Salmonella Typhimurium czy Escherichia Coli. Bakterie te „przyczepiają się” do Saccharomyces boulardii, a następnie są wydalane z organizmu. Dodatkowo Saccharomyces boulardii wytwarzają związki, które rozkładają i dezaktywują toksyny w organizmie. (4) 

Saccharomyces boulardii są wykorzystywane również w trakcie biegunek o nieznanej przyczynie, "biegunce podróżnych" oraz związanej z przyjmowaniem antybiotyków. Ich korzystne działanie polega m.in. na przywróceniu prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania wody i elektrolitów. Dodatkowo zauważono, że u osób przyjmujących jednocześnie antybiotyki i profilaktycznie drożdże Saccharomyces boulardii, zmniejszyła się częstotliwość występowania biegunki w porównaniu do grupy badanych, którzy nie przyjmowali drożdży.  (3,4)

Uważa się również, że Saccharomyces boulardii mogą wpływać na wzrost odporności, poprzez przyczynianie się do wzrostu immunoglobulin (IgA). (4)

Saccharomyces boulardii:
- mogą zakłócić działanie bakterii (Salmonelli i E. Coli) i pomóc wydalić je z organizmu (1,4)
- są wykorzystywane w trakcie biegunek o różnym pochodzeniu, w tym po antybiotykoterapii i biegunce podróżnych (3)
- przyczyniają się do przywrócenia prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym, a tym samym prawidłowego wchłaniania wody (4)
- mogą wpływać na wzrost odporności (4)

Źródła:
1. Hochter W, Chase D and Hagenhoff G, 1990, Saccharomyces boulardii in acute adult diarrhea: efficacy and tolerability of treatment. Munchener Medizinische Wochenschrift, 132, 188-192.
2. Kirchhelle A, Fruhwein N and Toburen D, 1996. [Treatment of persistent diarrhea with S. boulardii in returning travelers. Results of a prospective study]. Fortschritte der Medizin, 114, 136-140.
3. McFarland V L., 2010, Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients, World J Gastroenterology, 14; 16(18): 2202–2222.
4. Zorica M. Tomičić, Radmilo R. Čolović, Ivana S. Čabarkapa, Đuro M. Vukmirović, Olivera M. Đuragić, Ružica M. Tomičić, 2016, Beneficial properties of probiotic yeast Saccharomyces boulardii, Food and Feed Research, 43 (2), 103-110

 

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.