logo

Saccharomyces boulardii


Saccharomyces boulardii to probiotyczne drożdże, po raz pierwszy wyizolowane z owoców liczi przez francuskiego uczonego Henriego Boularda na początku XX wieku. (4) Drożdże te są odporne na oddziaływanie soków żołądkowych, a ich właściwości zostały wielokrotnie potwierdzone badaniami klinicznymi. (1,4)

Działanie Saccharomyces boulardii
Wpływ na układ pokarmowy
Saccharomyces boulardii są stosowane w trakcie biegunek o nieznanej przyczynie, "biegunce podróżnych" oraz związanej z przyjmowaniem antybiotyków. Ich korzystne działanie polega m.in. na przywróceniu prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym. To z kolei jest niezbędne do prawidłowego wchłaniania wody i elektrolitów. Dodatkowo zauważono, że u osób przyjmujących jednocześnie antybiotyki i profilaktycznie drożdże Saccharomyces boulardii, zmniejszyła się częstotliwość występowania biegunki w porównaniu do grupy badanych, którzy nie przyjmowali drożdży. (3,4)

Korzystny wpływ Saccharomyces boulardii na układ pokarmowy wynika również z ich właściwości do wytwarzania związków, które rozkładają i dezaktywują toksyny w organizmie. (4) 

Odporność
Według badań Saccharomyces boulardii przyczyniają się do zwiększenia ilości immunoglobulin IgA (cząsteczki układu odpornościowego), dzięki czemu mogą być wykorzystywane w celu zwiększenia odporności. (4)

Saccharomyces boulardii - podsumowanie: 
- mogą być wykorzystywane w trakcie biegunek o różnym pochodzeniu, w tym po antybiotykoterapii i biegunce podróżnych (3)
- przyczyniają się do przywrócenia prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym, a tym samym prawidłowego wchłaniania wody (4)
- mogą być wykorzystywane w celu wzmocnienia odporności (4)

Źródła:
1. Hochter W, Chase D and Hagenhoff G, 1990, Saccharomyces boulardii in acute adult diarrhea: efficacy and tolerability of treatment. Munchener Medizinische Wochenschrift, 132, 188-192.
2. Kirchhelle A, Fruhwein N and Toburen D, 1996. [Treatment of persistent diarrhea with S. boulardii in returning travelers. Results of a prospective study]. Fortschritte der Medizin, 114, 136-140.
3. McFarland V L., 2010, Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients, World J Gastroenterology, 14; 16(18): 2202–2222.
4. Zorica M. Tomičić, Radmilo R. Čolović, Ivana S. Čabarkapa, Đuro M. Vukmirović, Olivera M. Đuragić, Ružica M. Tomičić, 2016, Beneficial properties of probiotic yeast Saccharomyces boulardii, Food and Feed Research, 43 (2), 103-110

 

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.