logo

Krzem


Krzem (SI) to jeden z mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten jest obecny we wszystkich zdrowych tkankach. Największe jego ilości występują w nerkach, wątrobie, kościach, skórze, śledzionie oraz płucach. Poziom krzemu zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego z czasem tkanki mogą ulec stopniowej degeneracji. Źródłami krzemu są: zboża, warzywa (m.in. marchew, burak, rzodkiew, cebula, ziemniaki), owoce (zwłaszcza banany) oraz woda pitna. 

Działanie krzemu
Krzem odgrywa istotną rolę między innymi w tworzeniu i funkcjonowaniu tkanki łącznej. Badania potwierdziły, że pierwiastek ten wpływa na rozwój kości i przyspiesza proces ich mineralizacji. (3) Dodatkowo stymuluje syntezę kolagenu, czyli naturalnego składnika występującego m.in. w chrząstce stawowej, ścięgnach oraz skórze. Dzięki temu krzem przyczynia się do poprawy kondycji stawów oraz elastyczności skóry. Wpływa również pozytywnie na stan włosów i paznokci. (1)

Krzem wykazuje również właściwości wiązania metali ciężkich w nierozpuszczalne kompleksy, dzięki czemu może ograniczyć ich szkodliwe działanie w ludzkim organizmie. (3)

Biodostępność krzemu
Biodostępność tego pierwiastka jest uzależniona od jego postaci. Jedną z wysoce przyswajalnych form jest kwas ortokrzemowy. Badania wykazały:
- wzrost stężenia krzemu po podaniu kwasu ortokrzemowego w porównaniu do diety bogatokrzemowej;
- szybszą przyswajalność krzemu po podaniu kwasu ortokrzemowego w porównaniu do krzemu z wody pitnej;
- wzrost stężenia krzemu w wyniku suplementacji kwasem ortokrzemowym przez kobiety ze zniszczoną skórą w porównaniu do grupy placebo. (2) 

 Krzem:
- bierze udział w rozwoju kości i procesie ich mineralizacji (3)
- wpływa na stymulację produkcji kolagenu (1,3)
- może ograniczać szkodliwe działanie metali ciężkich (1,3)
- wykazuje pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci (1)

Źródła:
1. Addor F., Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy, An Bras Dermatol., 2016;
2. Choline-stabilised orthosilictic acid added for nutritional purposes to food suplements. Scientific opinion of the panel of food additives and nutrient sources added to food. The EFSA Journal (2009) 948, 1-23.
3. Grober U., Mikroskładniki odżywcze, MedPharm Polska, 2010
4. Pasternak K., Bogiszewska-Czubara A., Silicon in medicine and therapy, Journal of Elementology, vol. 16, nr 3, 2011

 

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.