logo

Pullulan


Pullulan - wegańska, naturalna kapsułka 

Pullulan to 100% wegański, naturalny węglowodan otrzymywany w procesie fermentacji przez grzyby Aureobasidium pullulans. Czysty pullulan nie ma zapachu i smaku, jest hipoalergiczny (nie zawiera skrobi i glutenu) oraz wykazuje działanie prebiotyczne (stanowi pożywkę dla zdrowych bakterii jelitowych).

Kapsułki pullulanowe wytwarza się przy użyciu jedynie wody i pullulanu. Kapsułki te wykazują bardzo dużą szczelność oraz nie reagują z zawartą wewnatrz substancją czynną.  

Pullulan:
- wytwarzany przez fermentację przy użyciu grzybów- naturalny,
- antyalergiczny, wegański,
- bez skrobi, bez glutenu,
- biodegradowalny,
- nie GMO,
- znany w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym,
- ma właściwości prebiotyczne,
- bezzapachowy, bezsmakowy.

Źródła:
1) Hypromeloza w technologii farmaceutycznej kapsułek oraz innych dawkowanych postaci leku- Grażyna Kubiak-Tomaszewska, Piotr Tomaszewski,Jan Pachecka- Pediatr Med Rodz 2011, 7 (3), p. 271-276;
2) Postęp w technologii kapsułek - Gazeta Farmaceutyczna, 2/2008;

---------------------

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.