logo

Witaminy z grupy B- wpływ na poziom homocysteiny


Homocysteina (Hcy)
Homocysteina (Hcy) to aminokwas egzogenny, powstający w przemianach metioniny. Stanowi źródło grup metylowych, dlatego jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. 

Podwyższone stężenie homocysteiny (hiperhomocysteinemia)
Norma stężenia homocysteiny we krwi na czczo wynosi od 5 do 15 μmol/l. Wykazano jednak, że już poziom 10-13 μmol/l może negatywnie wpłynąć na śródbłonek naczyń. (1,2,3) Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest obecnie uznawane za jeden z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń organizmu, m.in. sercowo-naczyniowych i ze strony układu nerwowego (np. schorzenia neurodegeneracyjne).
Zachowanie prawidłowego poziomu homocysteiny jest również istotne w przypadku kobiet w ciąży. Nieprawidłowy poziom homocysteiny może być jedną z przyczyn pojawienia się nieprawidłowości w rozwoju cewy nerwowej u płodu. 

Przyczyny hiperhomocysteinemii
Jedynym źródłem homocysteiny jest metionina, zawarta głównie w białkach zwierzęcych. Nie ma jednak przekonujących danych na to, że u osób z prawidłowym stężeniem witamin z grupy B (B6, B12 i foliany) zwiększone spożycie homocysteiny spowoduje ryzyko związane z jej przewlekłym podwyższonym poziomem. Witaminy z grupy B przyczyniają się bowiem do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Nierzadko więc hiperhomocysteinemia jest związana z niedoborem właśnie tych witamin, spowodowanym np. nieprawidłową lub wegańską dietą (witamina B12 jest obecna tylko w produktach zwierzęcych).
Zbyt wysoki poziom homocysteiny może być również indukowany niektórymi lekami (np. środkami antykoncepcyjnymi zawierającymi estrogen) oraz używkami takimi jak alkohol i papierosy, ze względu na zaburzanie wchłaniania czy obniżanie stężenia witamin z grupy B.
Na hiperhomocysteinemię, poza osobami wykazującymi niedobory żywieniowe, narażone są też osoby z niewydolnymi nerkami, problemami z tarczycą i poziomem cukru, schorzeniami wątroby czy też genetycznie uwarunkowanym niedoborem lub brakiem enzymów biorących udział w metabolizmie homocysteiny.

Witaminy z grupy B - wpływ na poziom homocysteiny 
Jedną ze skutecznych metod prowadzących do obniżenia stężenia homocysteiny jest przyjmowanie witamin z grupy B (kwasu foliowego, witaminy B12 i B6). Jak wcześniej wspomniano witaminy te przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Zbilansowana dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na te witaminy, jednak współczesne przetwarzanie żywności prowadzi do rozkładu znacznej ilości niezbędnych składników. Dlatego też, w przypadku niedoborów w diecie, warto sięgnąć po inne źródła witamin z grupy B.

Dawkowanie
Witaminy z grupy B, przyjmowane celem obniżenia homocysteiny, są stosowane w wysokich dawkach. Standardowo stosuje się minimum 500 μg kwasu foliowego, 100-600 μg witaminy B12 oraz 6-25 mg witaminy B6. W zależności od zapotrzebowania podaje się również kilkukrotnie wyższe dawki. (3)

Źródła: 
1. Kraczkowska S, Suchocka Z, Pachecki J. Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jako wskaźnik zagrożenia zdrowia. Biul Wydz Farm AMW 2005;3
2. Wieczorek P, Partyka R, Strawa R, Płusa K. Przydatność oznaczeń homocysteiny w diagnostyce miażdżycy naczyń. Ann Soc Stud Acad Med Siles 2004;30
3. Gąsiorowska D, Korzeniowska K, Jabłecka A Homocysteina. Farmacja Współczesna 2008;1

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.