Rutyna

Perelkowiec_japonski

Rutyna - inaczej rutozyd (z łac. Rutosidum), witamina P lub kwercetyna-3-O-rutozydu jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych glikozydów bioflawonoidowych. Została odkryta w 1984 r. przez norymberskiego aptekarza Augusta Weissa, który wyizolował ją z liści rutyny zwyczajnej (łac. Ruta graveolens), której zawdzięcza swoją nazwę. Pozyskać ją można także z ziela gryki (Fagopyrum esculentum), a w mniejszych ilościach występuje w wielu owocach i warzywach, m.in. w skórkach jabłek, pomarańczy, limonki, cytryny, brokułach, śliwkach, winogronach, a także we większości roślin strączkowych i niektórych gatunkach herbat. (1)

Niedoścignionym rekordzistą w królestwie roślin pod względem zawartości rutyny oraz innych zbliżonych do niej związków chemicznych jest jednak perełkowiec japoński (Styphnolobium japonicum, inaczej określany jako sofora chińska, sofora japońska lub szupin). (1)

Rutyna przedłuża trwałość i czas działania witaminy C, dlatego warto spożywać je razem. (1, 4) 

Źródła:

  1. Samaszko-Fiertek J., et al., Rutyna – budowa, właściwości, Wiadomości Chemiczne 2016, 70, 7-8.
  2. He X., et al., Local and traditional uses, phytochemistry, and pharmacology of Sophora japonica L.: A review, Journal of Ethnopharmacology 2016, 187, 160–182.
  3. Thabit S., et al., Styphnolobium japonicum (L.) Schott Fruits Increase Stress Resistance and Exert Antioxidant Properties in Caenorhabditis elegans and Mouse Models, Molecules 07.2019, 19;24(14):2633.
  4. Laufer F., The treatment of progressive pigmented purpura with ascorbic acid and a bioflavonoid rutoside, Journal of Drugs in Dermatology 2006;5:290-3.
  5. Milde J., Elstner E.F., Grassmann J., Synergistic inhibition of low-density lipoprotein oxidation by rutin, gamma-terpinene, and ascorbic acid, Phytomedicine 2004;11:105-13.
  6. M. Pawlaczyk, K. Korzeniowska, A. Rokowska-Waluch, Witamina C i skóra, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Farmacja współczesna 2021, 5: 174-178.
  7. Karłowicz-Bodalska K., Rudkowska E., Han-Marek M., Leki naturalne o działaniu ochraniającym ściany naczyń krwionośnych, Postępy Fitoterapii 1/2006, s. 47-60.
  8. Ferenczyova K., Kalocayova B., Bartekova M.,Potential Implications of Quercetin and its Derivatives in Cardioprotection, International Journal of Molecular Sciences 2020, 21, 1585.
  9. Enogieru A.B., Rutin as a Potent Antioxidant: Implications for Neurodegenerative Disorders, Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2018 Jun 27;2018:6241017.

    Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

    Odkryj produkty zawierające ten składnik