Betaina

Betaina to organiczny związek będący pochodną aminokwasu glicyny. Po raz pierwszy została wykryta w XIX w. w burakach cukrowych (łac. Beta vulgaris).

W jakich produktach występuje betaina?Jej źródłem są m.in. buraki, szpinak, pszenica i skorupiaki. Zawartość betainy w produktach spożywczych może się zmieniać w zależności od sposobu przetworzenia produktu.

Właściwości i działanie betainy:

Homocysteina
W ludzkim organizmie betaina kumuluje się głównie w mózgu, wątrobie i nerkach. Dzięki temu, że betaina jest cennym "dawcą" grup metylowych przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Homocysteina to aminokwas powstały podczas trawienia produktów białkowych, którego nadmiar jest uznawany za jeden z czynników rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (np. miażdżyca).

Czy wiesz że… ?dzienne spożycie betainy powyżej 4 g może znacząco podnieść poziom cholesterolu. Według badaczy jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 1-2,5 g dziennie.

Betaina:
- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny

 

Źródła:

Day CR, Kempson SA,Betaine chemistry, roles, and potential use in liver disease. Biochim Biophys Acta. 2016 Jun;1860(6):1098-106.

Ślęczka A., Krzywonos M., Wilk M., Durbajło W., Występowanie i rola betainy w życiu organizmów żywych, „Nauka Przyroda Technologie”, 2015, 9(3).

Brouwer, I. A., Verhoef, P., Urgert, R. (2000). Betaine supplementation and plasma homocysteine in healthy volunteers. Arch. Intern. Med., 160, 16, 2546–2547.

Jason Michael Cholewa, Andrea Hudson, Taylor Cicholski, Amanda Cervenka, Karley Barreno, Kayla Broom, McKenzie Barch, Stuart A. S. Craig. The effects of chronic betaine supplementation on body composition and performance in collegiate females: a double-blind, randomized, placebo controlled trial. December 2018.

Balaraman Ganesan, Rangasamy Anandan, Pindath Thandayan Lakshmanan. Studies on the protective effects of betaine against oxidative damage during experimentally induced restraint stress in Wistar albino rats. November 2011, Volume 16, Issue 6, pp 641–652.

Jay R Hoffman, Nicholas A Ratamess, Jie Kang, Stefanie L Rashti, Avery D Faigenbaum, Effect of betaine supplementation on power performance and fatigue, J Int Soc Sports Nutr. 2009 Feb 27;6:7.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15720203

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik