Krzem
Krzem (Si) to jeden z mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten jest obecny we wszystkich zdrowych tkankach. Największe jego ilości występują w nerkach, wątrobie, kościach, skórze, śledzionie oraz płucach. Poziom krzemu zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego z czasem tkanki mogą ulec stopniowej degeneracji.
Źródła krzemu w diecie
Produkty bogate w krzem to: zboża, warzywa (m.in. marchew, burak, rzodkiew, cebula, ziemniaki), owoce (zwłaszcza banany) oraz woda pitna.
Właściwości krzemu
- Krzem odgrywa istotną rolę między innymi w tworzeniu i funkcjonowaniu tkanki łącznej.
- Wykazuje właściwości wiązania metali ciężkich w nierozpuszczalne kompleksy.
- Biodostępność tego pierwiastka jest uzależniona od jego postaci. Jedną z wysoce przyswajalnych form jest kwas ortokrzemowy.
Źródła:
1. Addor F., Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy, An Bras Dermatol., 2016;
2. Choline-stabilised orthosilictic acid added for nutritional purposes to food suplements. Scientific opinion of the panel of food additives and nutrient sources added to food. The EFSA Journal (2009) 948, 1-23.
3. Grober U., Mikroskładniki odżywcze, MedPharm Polska, 2010
4. Pasternak K., Bogiszewska-Czubara A., Silicon in medicine and therapy, Journal of Elementology, vol. 16, nr 3, 2011
Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.