Witamina B5

Witamina B5 (kwas pantotenowy) jest zbudowana z β-alaniny i kwasu pantoinowego. Jego naturalnie występująca forma to kwas d-pantotenowy. Witamina B5 występuje w wielu produktach spożywczych np w drożdżach, mięsie czy zielonych warzywach liściastych i jest syntetyzowana przez florę jelitową. W roztworach kwaśnych i alkalicznych oraz pod wpływem ciepła ulega zniszczeniu. Szacuję się, że straty witaminy B5 podczas gotowania mogą wynosić 50% a w czasie przetwarzania żywności nawet do 80%. Z pokarmu wchłania się 40-60% kwasu pantotenowego. Jest on uwalniany z koenzymu A w jelicie cienkim i ponownie resyntetyzowany w tkankach. W erytrocytach występuje w postaci koenzymu A, natomiast w surowicy krwi jako kwas pantotenowy.

Właściwości witaminy B5:

- przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

Źródła:
1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Jarosz M. red.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wydawca Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2012 
3) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik