Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Ryboflawina jest znana w świecie zwierząt i roślin jednak tylko w niektórych produktach żywnościowych występuje w sporych ilościach. Jej głównymi źródłami są mleko oraz przetwory mleczne, mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych np. fasola czy produkty zbożowe. Witamina B2 dostarczana w pożywieniu, aktywnie wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego wraz z udziałem soli żółciowych.

Właściwości witaminy B2 (ryboflawiny):

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek,
- pomaga zachować zdrową skórę,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Jarosz M. red.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wydawca Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2012 
3) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik