logo

Suplementacja poprzez przyprawy i dodatki do żywności


Suplementacja diety niekoniecznie musi odbywać się poprzez przyjmowanie wyprodukowanych zestawów witaminowo-mineralnych. Biorąc pod uwagę, że niektórych koniecznych do zdrowego funkcjonowania składników nasz organizm nie może sam wytworzyć, warto rozejrzeć się za ziołami i przyprawami, jakie uzupełnią te braki. Poniżej wymienimy kilka przykładów, które mogą doskonale się sprawdzić jako naturalne suplementy.

Naturalne suplementy diety

Młody zielony jęczmień jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, żelazo i wapń. Ma działania przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień wykorzystywany jest również do pomocy przy leczeniu chorób skórnych oraz cukrzycy. Mnogość witamin, minerałów i aminokwasów zawartych w zielonym jęczmieniu powoduje, że staje się on coraz bardziej popularny wśród osób dbających o linię.

Ostropest jest niejako prawdziwą naturalną apteką. Posiada szereg dobroczynnych właściwości, poczynając od oczyszczających, przez wspomagających działanie wątroby czy obniżanie cholesterolu, kończąc na działaniu odmładzającym i przeciwnowotworowym, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Cynamon – tak bardzo popularny w każdej kuchni również jest naturalnym substytutem. Właściwości prozdrowotne tej przyprawy są ogromne. Cynamon usprawnia przemianę materii, sprzyja detoksykacji. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Kora cynamonowa wpływa również na pamięć i koncentrację.

Kurkuma , lub dokładniej ekstrakt z kłączy kurkumy, jest składnikiem wielu dodatków do potraw, a zawarty w niej barwnik – kurkumina działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.

Spirulina to alga, która ma cudowne właściwości. Stosowana jest w pomocy leczenia wielu chorób, a nawet dzięki swojej naturalnej odporności na zmiany warunków, brak nawożenia, czy pielęgnacji, brana jest coraz poważniej pod uwagę jako lekarstwo na największą chorobę współczesnego świata – głód. Spirulina dostarcza do organizmu wszelkie konieczne do życia białka. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Algi te wykorzystywane są również w leczeniu zatruć.

Jak widać, wiele naturalnych produktów, wspomagających naszą codzienną dietę, mamy dosłownie w zasięgu ręki. Powyższe zestawienie to jedynie czubek góry lodowej. Wystarczy poszukać informacji na temat ziół i roślin lub skonsultować się z dietetykiem, a także odrobinę zmienić nasze nawyki żywieniowe. Nie dość, że odczujemy prozdrowotne korzyści, a nasza dieta będzie zdecydowanie smaczniejsza.