logo

Witamina E


Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Źródłem witamy E są: kiełki pszenicy i soi, migdały, orzechy ziemne, nasiona, awokado, pełne ziarna, szpinak, olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, tłuste ryby.

Funkcje witamy E:

Witamina E wykazuje właściwości ochronne w stosunku do nienasyconych kwasów tłuszczowych i beta-karotenu. Niedobory witaminy E powodują uszkodzenia błon komórkowych wskutek utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina E zapewnia właściwą budowę i przepuszczalność błon komórkowych, działa jako naturalny antyoksydant, wchodząc w reakcje z wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku procesów metabolicznych. Witamina E zwiększa tempo rozkładu złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), hamuje agregację płytek krwi, zapobiega tworzeniu zakrzepów oraz pomaga przywrócić normalny rytm serca. Bardzo korzystne działanie witaminy na układ sercowo-naczyniowy może wynikać również z jej właściwości wyciszania stanów zapalnych związanych z chorobą wieńcową. U mężczyzn witamina E jest niezbędna do produkcji spermy. Jej obniżony poziom może powodować niepłodność, poprzez zaburzenia w procesie spermatogenezy -powstają plemniki o niskiej jakości, mało ruchliwe lub bez witek. Witamina E wraz z witaminą A w sposób istotny odpowiada za wzrok, poprawiając jakość widzenia. Wysokie dawki witaminy E obniżają komórkowy stres oksydacyjny i modyfikują właściwości błony komórkowej, tym samym poprawiają działanie insuliny i normują poziom glukozy we krwi. Dieta bogata w witaminę E zapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Zaleca się stosowanie witaminy E w chorobach skóry takich jak wrzody skórne, łojotokowe zapalenie skóry, trądzik (w połączeniu z selenem), twardzina skóry i toczeń rumieniowaty układowy. Witamina E współdziałając z witaminami A, C i karotenoidami zapobiega zmianom nowotworowym. Witamina E w preparatach farmakologicznych jest połączona z witaminą A, ponieważ zapobiega jej utlenianiu. Niedobór witaminy E może osłabiać zdolność koncentracji, działanie mięśni szkieletowych, powodować niedokrwistość, bezpłodność, przedwczesne starzenie się skóry oraz choroby układu krążenia. Na niedobór witaminy E narażone są kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne, osoby palące papierosy, osoby z zespołem Bassena-Kornzweiga, chorzy na mukowiscydozę lub celiakię.

Witamina E:

- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Wskazania do suplementacji witaminy E:

- bezpłodność mężczyzn
- choroba Alzheimera,
- choroby oczu (katarakta, zwyrodnienie plamki),
- choroba Parkinsona,
- choroby sercowo-naczyniowe,
- choroby skóry,
- cukrzyca,
- dyskineza opóźniona,
- gojenie się ran,
- kurcze mięśni,
- napięcie przedmiesiączkowe,
- objawy menopauzalne
- okres przedrzucawkowy,
- wrzody układu trawiennego
- zaburzenia układu krążenia,
- zaburzenia układu nerwowego
- zapalenie stawów,
- zwłóknienie torbielowate piersi.

Źródła:

1) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Światosław, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół, Przegląd Reader’s Digest 2000;
4) Ziemlański, praca zbiorowa, Normy żywienia człowieka, PZWL 2001;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.