logo

Witamina K2 MK-7


Termin witamina K nie dotyczy tylko jednego związku, a co najmniej trzech głównych: witaminy K1 (fitomenadion), K2 (menachinon) i K3 (menadion). Ze względu na różnice w budowie chemicznej witaminy te cechują się zupełnie inną aktywnością biologiczną, skutecznością i biodostępnością, wpływając na ich funkcjonowanie w organizmie. Witamina K1 jest słabo wchłaniana, bo w zaledwie 15% i nie jest magazynowana w wątrobie. Witamina K3 jest syntetycznym, pozbawionym alifatycznego łańcucha bocznego, analogiem witaminy K pełniącym rolę prowitaminy. Witamina K2, czyli forma najbardziej pożądana, jest wykorzystywana przez wątrobę i redystrybuowana przez krew w całym organizmie przez co, K2 jest łatwo dostępna dla tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń krwionośnych. Z racji tego, że witamina K2 jest magazynowana w wątrobie, zanim wystąpią objawy kliniczne niedoboru witaminy K2 z powodu niewchłaniania jej w jelitach mija sporo czasu. Witamina K2 jest związkiem głównie tworzonym przez bakterie w produktach fermentowanych takich jak sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona. Witaminę K2 można dalej podzielić na kilka różnych podtypów, ale najważniejsze są MK-4 i MK-7- która ma najdłuższy czas półtrwania w organizmie.

Funkcje witaminy K2 MK-7:

Przez wiele lat witaminie K przypisywano wyłącznie rolę w procesie krzepnięcia krwi, ponieważ utrzymuje na odpowiednim poziomie czynniki warunkujące prawidłową krzepliwość krwi. W naszym organizmie wapń jest niezbędny dla zachowania zdrowia, ale jego nieprawidłowy metabolizm może prowadzić do zaburzeń takich jak osteoporoza i choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się, że kluczowym czynnikiem regulującym ten pierwiastek (Ca) w organizmie jest witamina K2.Witamina K2 MK-7 odpowiada bowiem za aktywację białek MGP (Matrix GLA Protein), które transportują wapń w organizmie. Kiedy białka MGP są aktywne to wapń transportowany jest do kości, jeżeli są nieaktywne to wapń odkłada się w naczyniach krwionośnych- żyłach, tętnicach powodując miażdżycę i choroby serca. Jest to kluczowa rola witaminy K2, przy jej niskim poziomie wapń nie może być wbudowywany do kości (narażając nas na osteoporozę). Badania potwierdziły, iż suplementacja K2 MK-7 powoduje znaczne obniżenie poziomu białek nieaktywnych i wzrost poziomu białek aktywnych (7). Jedne z pierwszych informacji, potwierdzające, że witamina K2 jest ważna dla zdrowia układu krążenia dostarczyły tzw. „badania rotterdamskie”. W badaniach tych odnotowano redukcję o 50% zwapnienia naczyń krwionośnych i liczby zgonów z powodu układu krążenia wśród zdrowych osób starszych, których dieta była bogata w witaminę K2. W wielu innych badaniach prowadzonych na zwierzętach i ludziach wykazano, że przyjmowane witaminy K2 może nie tylko powstrzymywać, ale też cofnąć proces zwapnienia tętnic. Przeprowadzono kilka badań klinicznych, po których stwierdzono, że witamina K1 zmniejsza ubytek masy kostnej o 35% w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Natomiast przy zażywaniu witaminy K2 w okresie 3 letnim, wykazano, że witamina K2 całkowicie zapobiega utracie wytrzymałości kości u kobiet w wieku okołomenopauzalnym (3). Niedobór witaminy K2 może doprowadzić do uszkodzenia funkcji kognitywnych mózgu, suplementacja z kolei może zapobiegać lub przynajmniej opóźniać wystąpienie Alzheimer´a (1). Witamina K2 ogranicza efekty działania różnych szkodliwych czynników, takich jak zwapnienie naczyń, niedotlenienie i chroni przed apoptozą i nekrozą m.in. po wylewach, zatorach, czy traumatycznych uszkodzeniach tkanki mózgowej. Uważa się, że podawanie witaminy K2 pozwala ograniczyć uszkodzenia neuronów.

Witamina K2 MK-7:

- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Źródła:

1) Anuszewska E.: Witamina K, a choroby cywilizacyjne. „Gazeta Farmaceutyczna”, 2011 (lipiec);
2) Higdon J.: Vitamin. Micronutrient Information Center. 2000;
3) Iwamoto J, Takeda T, Sato Y. Menatetrenone (vitamin K2) and bone quality in the treatment of postmenopausal osteoporosis. Nutr Rev. 2006 Dec;64(12);
4) Kosińska J., Billing-Marczak K., Krotkiewski M.: Nowopoznana rola witaminy K w patogenezie chorób cywilizacyjnych. Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2008;
5) Kresser Ch.: Vitamin K2: The Missing Nutrient. May 2006;
6) Leech J.: Vitamin K2: Everything You Need to Know. Authority nutrition, July, 2015;
7) Davis W.: Protecting Bone and Arterial Health with Vitamin K2. Life Extension Magazine, March 2008;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.