logo

Inulina


Inulina jest naturalnym błonnikiem i prebiotykiem występującym i pozyskiwanym z tkanek spichrzowych roślin. Występuje w kilku gatunkach, natomiast największe stężenie występuje w korzeniu cykorii. Ma lekko słodki smak i charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, nie powoduje podwyższenia glukozy we krwi po jej spożyciu.

Funkcje inuliny:

Ze względu na swoją budowę inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym przez enzymy w organizmie ludzkim, dlatego przechodzi w niezmienionej postaci do jelita grubego. Dzięki temu stanowiąc pożywkę dla bifidobakterii, przyczynia się do utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach (10). Bifidobakterie wykazują efektywne działania m.in. na obniżenie pH w jelicie, zmniejszenie rozwoju bakterii patogennych i gnilnych czy też produkcje krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Inulina przyczynia się do wzrostu biomasy bakteryjnej, co poprawia pasaż jelitowy oraz pobudza regularne wypróżnienia. Inulina ma również działanie przeciwmiażdżycowe (9), ponieważ obniża stężenie cholesterolu. Polecana jest także dla cukrzyków ze względu na to, że wykazuje działanie hipoglikemiczne. Inulina nie powoduje podwyższenia glukozy we krwi po jej spożyciu. Inulina posiada charakter zasadowy, dlatego polecana jest dla osób z zakwaszonym organizmem. Wpływa także na enzymy jelitowe które pełnią istotną rolę w usuwaniu toksyn z organizmu. Działa korzystnie również na biodostępność składników mineralnych z pożywienia, takich jak wapń, żelazo, magnez czy cynk (6).

W produkcji farmaceutycznej inulina jest wykorzystywana między innymi ze względu na jej właściwości ochronne przed światłem i temperaturą (11).

Inulina:

- stymuluje wzrost i aktywność szczepów bakterii, mających korzystny wpływ na mikroflorę jelitową,
- obniża pH treści jelitowej,
- przyczynia się do zwiększenia przyswajalności mikro i makroelementów,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit,
- usuwa toksyny z organizmu,
- reguluje gospodarkę węglowodanową,
- odkwasza organizm,
- reguluje stężenie cholesterolu.

Wskazania do suplementacji inuliny:

- zaburzenia perystaltyki jelit,
- zakwaszony organizm.

Źródła:
1) Jędrzejkiewicz K., Florowska A. Stabilność i jakość bezcholesterolowych, niskotłuszczowych emulsji majonezowych zawierających inulinę. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007;
2) Cieślik E., Gębusia A. Żywność funkcjonalna z dodatkiem fruktanów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011;
3) Nowak A., Klimowicz A., Bielecka-Grzela S., Piechota M., Inulina – cenny składnik żywieniowy. Annales Academiae Medicae Stetinensis, 2012;
4) Górecka D., Konieczny P., Gramza-Michałowska A., Inulina - znaczenie żywieniowe i technologiczne. Przem. Spoż., 2009;
5) Douglas L.C., Sanders M.E.: Probiotics and prebiotics in dietetics practice. J. Am. Diet. Assoc., 2008;
6) Krejpcio Z., Wójciak R.W., Staniek H., Wiśniewska J.: Wpływ suplementacji diety fruktanami typu inuliny i chromem (III) na wskaźniki gospodarki magnezem u szczura. Żywność Nauka Technologia Jakość. 2009;
7) Coudray C., Bellanger J., Castiglia-Delavaud C., Rémésy C., Vermorel M., Rayssignuier Y.: Effect of soluble or partly soluble dietary fibres supplementation on absorption and balance of calcium, magnesium, iron and zinc in healthy young men. Eur J Clin Nutr. 1997;
8) Scholz-Ahrens K.E., Schaafsma G., van den Heuvel E.G., Schrezenmeir J.: Effect of prebiotics on mineral metabolism. Am J Clin Nutr. 2001;
9) Williams C.: Effect of inulin on lipid parameters in humans. J Nutr. 1999;
10) Roberfroid M.B.: Caloric value of inulin and oligofructose. J Nutr. 1999;
11) Chatteron N., Suzuki M.: Science and Technology of Fructans, CRC, 1993;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.