logo

Kolagen


Kolagen to główne białko tkanki łącznej. Ma ono bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia. Kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej. Kolagen występuje w wielu tkankach organizmu a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania. Rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów, z czego najważniejsze są 3 z nich, które tworzą:
I- ścięgna, tkankę łączną kości,
II- chrząstkę stawową,
III- szpik kostny.

Źródłem kolagenu są: owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, zielone i liściaste warzywa, buraki, czarna porzeczka, fasola, galaretki, które zawierają wszystkie niezbędne składniki do syntezy endogennej kolagenu.

Funkcje kolagenu:

Kolagen stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego i jest odpowiedzialny za sprężystość, jędrność, właściwe nawilżenie skóry oraz ciągłą odnowę jej komórek. Przy niedoborze kolagenu pojawiają się starcze zmiany: zmarszczki, przebarwienia, suchość skóry, matowienie paznokci i włosów. Kolagen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki i jest także naturalnym składnikiem budulcowym stawów.

Kolagen (jako białko):

- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
- pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.

Wskazania do suplementacji kolagenu:

- problemy z jędrnością skóry,
- sucha i przebarwiona skóra,
- cellulitis,
- matowienie włosów i paznokci,
- zaburzenia w funkcjonowaniu stawów.

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Murry M.T. Encyklopedia of Nutritional Suplements, Prima Publishing, 1996;
3) Davidson V. L., Sittman D. B. red.: Biochemia. Elsevier Urban & Partner, 2002;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.