logo

Lecytyna


Lecytyna jest naturalną mieszaniną fosfolipidów - związków tłuszczowych znajdujących się w każdej komórce naszego ciała. Najwięcej jest jej w mózgu, wątrobie, nerkach oraz szpiku kostnym. Naturalnym źródłem lecytyny są: ziarna słonecznika, żółtko jaja kurzego, wątroba, soja, rzepak, orzechy ziemne, kiełki pszenicy, pieczywo pełnoziarniste.

Funkcje lecytyny:

Działanie lecytyny jest wszechstronne i dotyczy czterech zasadniczych obszarów funkcjonowania naszego organizmu: układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego oraz układu krążenia. Układ nerwowy jest pobudzany przez cholinę, która jest składnikiem lecytyny. Ułatwia ona zapamiętywanie, uczenie się, polepsza zdolność koncentracji, pomaga w stanach depresyjnych i hamuje rozwój demencji starczej. Cholina jest potrzebna do produkcji neuroprzekaźnika- acetylocholiny,  jest składnikiem błon komórkowych i jest niezbędna do wytwarzania i utrzymania w dobrym stanie osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Lecytyna bierze udział w wielu procesach przemiany materii. Wspomaga przenikanie przez błony komórkowe tłuszczów i innych ważnych substancji odżywczych. Uczestniczy w ich trawieniu oraz zapobiega gromadzeniu się w miejscach, które są niekorzystne dla zdrowia. Chroni ściany żołądka, przeciwdziała marskości wątroby i usprawnia jej funkcje trawienne. Znacząco zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Wspomaga także przyswajanie witamin przez organizm oraz wzmacnia efekt ich działania. Lecytyna bierze również udział w procesach odpornościowych. Zwiększa aktywność grasicy, czyli gruczołu dokrewnego, który reguluje odporność komórkową. Wspomaga też walkę z toksynami pochodzącymi ze środowiska. Jeśli chodzi o układ krążenia, lecytyna usprawnia transport tłuszczu w ścianach tętnic. Odgrywa istotną rolę w gospodarce cholesterolem, poprawia jego rozpuszczalność i usuwanie z tkanek. Mając zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu- LDL oraz podwyższania dobrego- HDL, zmniejsza tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych.

Lecytyna:

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów,
- pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu wątroby.

Źródła:
1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Murry M.T. Encyklopedia of Nutritional Suplements, Prima Publishing 1996;
3) Iwata T., Kimura Y., Tsutsumi K., Furukawa Y., Kimura S. The effect of various phospholipids on plasma lipoproteins and liver lipids in hypercholesterolemic rats. „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”. 1993; 
4) Iwata T., Kimura Y., Tsutsumi K., Furukawa Y., Kimura S. The effect of various phospholipids on plasma lipoproteins and liver lipids in hypercholesterolemic rats. „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”. 1993;

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.