logo

Wapń


Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych (4). Do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia przez organizm człowieka niezbędna  jest odpowiednia ilość witaminy D i K2. Ważną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie spełnia także odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w diecie. Jest on zróżnicowany w zależności od wieku. Źródłami wapnia są: produkty mleczne, orzechy, pestki słonecznika, nasiona sezamu, warzywa zielone (gorczyca, kapusta warzywna, kalarepa), brokuły, drożdże piwne, suszone figi, kapusta, zielone warzywa liściaste.

Funkcje wapnia:

Znaczenie wapnia dla układu szkieletowego zostało wielokrotnie podkreślone przez badania naukowe. Pomaga utrzymać gęstość kości głównie ze względu na udział w składzie strukturalnym tkanki kostnej, która cały czas jest budowana przy jednoczesnym zachowaniu właściwego poziomu tego pierwiastka we krwi (1,4). Krzywica (zaburzony wzrost
i zniekształcenia kości u dzieci) oraz demineralizacja kości (rozmięknienie kości u osób dorosłych) są bezpośrednim skutkiem długotrwałych niedoborów wapnia w diecie. Szereg badań wskazuje, że suplementacja wśród kobiet po menopauzie może zmniejszać tempo utraty tkanki kostnej i przypadki złamań kości w wyniku osteoporozy (4).
W przeprowadzonych badaniach kobiet ciężarnych z nadciśnieniem stwierdzono, że odpowiedni poziom wapnia w diecie w okresie ciąży powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego (skurczowego jak i rozkurczowego)(1,3). Stężenie wapnia w błonie komórki nerwowej decyduje o ilości uwalnianych określonych neuroprzekaźników. Ma to wpływ na wrażliwość i drażliwość nerwów. Niedobór wapnia może więc prowadzić do tężyczki, która objawia się nadmierną pobudliwością nerwowo-mięśniową. Funkcjonowanie układu mięśniowego również w dużej mierze zależy od wapnia. Wapń uczestniczy także w produkcji energii pobudzającej skurcze tkanki mięśniowej.

Wapń:

- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych,
- bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek,
- jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości,
- jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów.

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Ziemlański Ś., praca zbiorowa Normy żywienia człowieka, PZWL, 2001;
3) Recker R, Calcium absorption and achlorhydria, „N Engl J Med”, 1985;
4) Brzozowska A. red.: Składniki mineralne w żywieniu człowieka, Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.