logo

Potas


Potas jest trzecim, co do zawartości w ustroju pierwiastkiem po wapniu i fosforze. Potas bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, inicjacji procesu skurczu mięśnia sercowego i w regulacji jego uderzeń, oraz w regulacji ciśnienia krwi. Potas kontroluje objętość płynu zawartego wewnątrz komórek natomiast sód kontroluje objętość płynu pozakomórkowego. Od ich równowagi zależy prawidłowa gospodarka płynami ustrojowymi. Potas bierze udział w przekształcaniu glukozy we krwi w glikogen - związek, w którym glukoza jest magazynowana w mięśniach i wątrobie. Źródłem potasu są:ziemniaki, banany, pomarańcze, awokado, oliwki, grzyby, rzeżucha, pietruszka, pomidory, flądra.

Funkcje potasu:

Wzrost spożycia potasu i obniżenie spożycia sodu może pomóc zmniejszyć zaburzoną równowagę wewnątrzkomórkową. Potas pobudza zwiększanie zasobów glikogenu w mięśniach i pomaga zapoczątkowywać impulsy nerwowe, które stymulują skurcze mięśni. Długofalowy brak potasu może, szczególnie u osób doświadczających przewlekłego stresu, powodować zmęczenie i wyczerpanie, nadciśnienie tętnicze oraz inne problemy układu krążenia, problemy neurologiczne i mięśniowe.

Potas:

- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Wskazania do suplementacji potasu:

-przy wysokim ciśnieniu krwi,
-retencja płynów,
-zmęczenie, wyczerpanie, osłabienie mięśniowe,
-przy odżywianiu sportowców,
-przy zwiększonej podatności na stres.

Źródła:

1) Brzozowska A. red.: Składniki mineralne w żywieniu człowieka, Wydawnictwo AR w Poznaniu 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Murry M.T. Encyclopedia of Nutritional suplement, Prima Publishing 1996;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.