logo

Cholina


Cholina jest to związek zasadowy odkryty w latach trzydziestych XX wieku. Dawniej zaliczana była do grupy witamin B. Cholina jest składnikiem wielu fosfolipidów, w tym lecytyny. Źródłem choliny są: żółtka jaj, wątroba i inne podroby, chude mięso, drożdże, warzywa strączkowe, mleko, soja i ziarna zbóż, a zwłaszcza kiełki pszenicy.

Funkcje choliny:

Cholina jest składnikiem fosfatydylocholiny występującej w lecytynie. Fosfatydylocholina zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Zwiększa rozpuszczalności cholesterolu, dzięki czemu usprawnia jego metabolizm. Tym samym przyczynia się do zminimalizowania ryzyka jego odkładania w ścianach naczyń krwionośnych i pęcherzyku żółciowym. Wiele badań wykazuje, że suplementacja choliną jest pomocna w leczeniu różnych schorzeń wątroby. Pozytywnie wpływa również na prace nerek, regulując ilość wydalanego moczu. Cholina jest potrzebna do produkcji neuroprzekaźnika o nazwie acetylocholina, który między innymi bierze udział w procesach odpowiadających za nastrój i pamięć. Cholina jest składnikiem błon komórkowych i jest niezbędna do wytwarzania i utrzymania w dobrym stanie osłonek mielinowych, chroniących komórki nerwowe i zapewniających właściwe przewodzenie nerwowe. Jest niezwykle ważna w okresie ciąży, gdyż płód pobiera przez łożysko duże jej ilości powodując obniżenie zapasów ustrojowych matki.

Cholina:

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów,
- pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu wątroby.

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Murry M.T. Encyklopedia of Nutritional Suplements, Prima Publishing 1996;

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.