logo

Saccharomyces boulardii


Saccharomyces boulardii – to probiotyczne drożdze, po raz pierwszy wyizolowane z owoców liczi przez francuskiego uczonego Henriego Boularda na początku XX wieku. (4)

Działanie Saccharomyces boulardii:
Drożdże Saccharomyces boulardii wykazują wiele korzystnych właściwości, w tym m.in. antybakteryjne, antytoksynowe i regulujące mikroflorę jelitową. Są odporne na działanie soków żołądkowych, a ich działanie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. (1,4)
Na podstawie badań stwierdzono, że drożdże Saccharomyces boulardii mogą zakłócać działanie bakterii, takich jak m.in. Salmonella Typhimurium czy Escherichia Coli. Bakterie te „przyczepiają się” do Saccharomyces boulardii, zamiast do komórek jelitowych, a następnie są wydalane z organizmu. Dodatkowo Saccharomyces boulardii wytwarzają związki, które rozkładają i dezaktywują toksyny w organizmie. (4) 
Korzystne działanie Saccharomyces boulardii polega również na przywróceniu prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania wody i elektrolitów. (4) Dodatkowo w wyniku badań stwierdzono, że podawanie Saccharomyces boulardii osobom cierpiącym na chorobę Leśniowskiego-Crohna wpłynęło pozytywnie na zmniejszenie przepuszczalności jelit. (3)
Saccharomyces boulardii są również wykorzystywane w trakcie biegunek. W badaniach przeprowadzonych na osobach leczonych antybiotykami, którym profilaktycznie podawano drożdże Saccharomyces boulardii, zauważono dużo mniejszy odsetek występowania biegunki związanej z antybiotykoterapią niż w grupie kontrolnej. (3) Dodatkowo podanie Saccharomyces boulardii jest korzystne w trakcie biegunek o nieznanej przyczynie oraz „biegunki podrożnych. (3) Uważa się również, że Sacchcaromyces boulardii może wpływać na wzrost odporności, poprzez przyczynianie się do wzrostu immunoglobulin (IgA). (4)

Saccharomyces boulardii:
- wykazują działanie antybakteryjne i antytoksynowe (1,4)
- są wykorzystywane w trakcie biegunek o różnym pochodzeniu, w tym po antybiotykoterapii i biegunce podróżnych (3)
- wpływają na przywrócenie prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym, a tym samym prawidłowego wchłaniania wody (4)
- uważa się, że mogą wpływać na wzrost odporności (4)

 

 

Źródła:

  1. Hochter W, Chase D and Hagenhoff G, 1990, Saccharomyces boulardii in acute adult diarrhea: efficacy and tolerability of treatment. Munchener Medizinische Wochenschrift, 132, 188-192.
  2. Kirchhelle A, Fruhwein N and Toburen D, 1996. [Treatment of persistent diarrhea with S. boulardii in returning travelers. Results of a prospective study]. Fortschritte der Medizin, 114, 136-140.
  3. McFarland V L., 2010, Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients, World J Gastroenterology, 14; 16(18): 2202–2222.
  4. Zorica M. Tomičić, Radmilo R. Čolović, Ivana S. Čabarkapa, Đuro M. Vukmirović, Olivera M. Đuragić, Ružica M. Tomičić, 2016, Beneficial properties of probiotic yeast Saccharomyces boulardii, Food and Feed Research, 43 (2), 103-110

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.