logo

Karczoch


Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) to roślina wieloletnia zaliczana do najstarszych uprawianych przez ludzi. Jej łodygi mogą osiągać nawet 2 m wysokości. Częściami jadalnymi karczocha są dna kwiatowe oraz dolna części kielicha. Karczoch zwyczajny posiada wiele związków biologicznie czynnych, w tym między innymi: pochodne fenolowe, flawonoidy, fitosterole, kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, wiele mikroelementów i aminokwasów.

 

Funkcje karczocha:
Karczoch zwyczajny, głównie dzięki zawartości cynaryny (kwas 1,5-dikawoilochinowy, znajdujący się w liściach), może być wykorzystywany wspomagająco w zaburzeniach wytwarzania i przepływu żółci oraz zapaleniu pęcherzyka i przewodów żółciowych. Cynaryna wykazuje bowiem działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Dodatkowo może wpływać pozytywnie na obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Właściwość ta jest związana między innymi ze zwiększeniem wydzielania żółci oraz hamowaniem syntezy cholesterolu w wątrobie. (1,2) Badania wskazują na ochronny wpływ karczocha, głównie cynaryny na wątrobę. Działanie to wynika między innymi z właściwości antyoksydacyjnych ekstraktu z liści tej rośliny. Preparaty z karczocha mogą więc być wykorzystywane wspomagająco w schorzeniach wątroby, również w połączeniu z wyciągiem z nasion ostropestu plamistego. (2) 
Karczoch może działać również pozytywnie na dolegliwości takie jak: ból brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty i uczucie pełności. Działanie to jest związane między innymi z właściwościami przeciwwymiotnymi, wiatropędnymi, żółciotwórczymi i żółciopędnymi karczocha, co wpływa na proces trawienia. (2)
Na podstawie badań wyciągom z karczocha (głównie z głowy i liści) przypisuje się również właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. (2)

Karczoch:
- wykazuje ochronne działanie na wątrobę (1,2)
- zwiększa syntezę oraz wydzielanie żółci (1,2)
- według badań posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne (2)
- może wpływać na obniżenie stężenia lipidów (1,2)

 

Źródła:

  1. Burdzenia O., Karczoch (Cynara scolymus) roślina lecznicza i przysmak, lekwpolsce.pl, vol. 24, nr 01’14 (273)
  2. Kulza M., Adamska K., Seńczuk-Przybyłowska M., Woźniak A., Wachowiak A., Miechowicz I., Horoszkiewicz M., Nowak G., Florek E., Karczoch zwyczajny – lek roślinny, Przegląd lekarski 69/10, 2012

 

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.