logo

L-glutamina


L-glutamina jest aminokwasem, będącym amidem kwasu glutaminowego. Jest jednym z trzech najliczniej występujących aminokwasów we krwi i mózgu. Występuje w formie dwóch enancjomerów. Naturalnie występującym jest L-glutamina, która należy do grupy 20 podstawowych aminokwasów, wchodzących w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych. Glutamina jest aminokwasem endogennym, stąd nie musi być dostarczana do organizmu z pożywieniem. Są jednak pewne stany fizjologiczne, podczas których wzrasta na nią zapotrzebowanie i wówczas konieczna jest jej suplementacja (1,2).

Funkcje L-glutaminy:
Glutamina spełnia istotną rolę w metabolizmie azotu – pomaga usuwać z organizmu zbędny amoniak, powstały na drodze przemian białkowych. Dzięki temu wpływa korzystnie na sportowców, uprawiających sporty wysiłkowe, ponieważ oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemian metabolicznych (1). Poza tym ma swój znaczny udział w procesach powstawania mięśni. Glutamina stanowi główne źródło energii dla jelita cienkiego i jest składnikiem koniecznym do utrzymywania właściwej pracy jelit. Wiele osób zmaga się z chorobą określaną jako zespół nieszczelnego jelita, która przyczynia się do powstawania różnych chorób autoimmunologicznych. Dowiedziono, że właśnie glutamina może zapobiegać tej przypadłości. Również dzięki temu, że jest elementem wyściółki układu trawiennego wpływa na przyspieszenie gojenia się wrzodów żołądka czy dwunastnicy (4,6). Glutamina, jako aminokwas najliczniej występujący w mięśniach szkieletowych, stanowi składnik niezbędny do odbudowy mięśni, które mogą zostać wyniszczone na skutek niektórych chorób (5). Dzięki temu, że L-glutamina przenika barierę krew-mózg i jest w nim przekształcana w kwas glutaminowy, stanowi źródło energetyczne dla mózgu. Dzięki temu wpływa na poprawę pamięci oraz koncentrację (3). Glutamina odgrywa również znaczącą rolę w pracy układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w tworzeniu niektórych białek krwi, stymulujących pracę układu immunologicznego (4).

L-glutamina:
- wspomaga pracę układu pokarmowego, stanowiąc składnik odżywczy i naprawczy dla jelit,
- wspomaga wzrost mięśni,
- jest neuroprzekaźnikiem, wspierającym pracę mózgu, zwiększającym koncentrację,
- wpływa na poprawę wydolności przy ćwiczeniach wytrzymałościowych,
- usprawnia metabolizm,
- reguluje poziom cukru we krwi.

Źródła:
1. Glutamina (CID: 5961), PubChem, United States National Library of Medicine;
2. Lacey JM, Wilomre DW.: Is Glutamine a Conditionally Essential Amino Acid Nutr Rev.1990 Aug;48(8):297-309;
3. Albrecht J, Sidoryk-Węgrzynowicz M, Zielińska M, Aschner M. Roles of glutamine in neurotransmission. Neuron Glia Biol. 2010 Nov;6(4):263-76. doi: 10.1017/S1740925X11000093. Epub 2011 Oct 21;
4. Gröber U. Red. Wyd. I polskiego: Wawer I.: Leki i mikroskładniki odżywcze. MedPharm Polska, 2015;
5. Boelens P, Nijveldt R, Houdijk A, Meijer S, Van Leeuwen P.: Glutamine Alimentation in Catabolic State. J. Nutr. September 1, 2001 vol. 131 no. 9 2569S-2577S;
6. Fujita T, Sakurai K. Efficacy of glutamine-enriched enteral nutrition in an experimental model of mucosal ulcerative colitis. Br J Surg1995 Jun;82(6):749-51.

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.