logo

L-arginina


L-arginina to aminokwas, który oprócz budowy białka bierze udział w wielu procesach metabolicznych. U człowieka L-arginina może być syntezowana de novo przykładowo z glutaminy, proliny i cytruliny (1). Jest niezbędnym aminokwasem do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, a także dla dorosłych w stanach chorobowych przebiegających z nasilonym katabolizmem, urazami i oparzeniami (2). Źródłem L-argininy dla organizmu jest pokarm i uważa się, że około 50% argininy pochodzącej z diety trafia do układu krążenia. Arginina dostarczana jest jako składnik białek zwierzęcych oraz roślinnych, uwalniana jest w procesie trawienia z białek i wchłaniana w jelicie cienkim (3).

Funkcje L-argininy:
L-arginina bierze udział w metabolicznym cyklu mocznikowym (detoksykacja amoniaku) przy udziale ornityny, cytruliny i kwasu asparaginowego. Ponadto uczestniczy w biosyntezie białka (w wątrobie), kreatyny i ornityny oraz syntezie poliamin przez ornitynę (spermina: poliamina, która powstaje w prostacie wpływa stabilizująco na DNA spermy). Wspomaga tworzenie kolagenu oraz gojenie się ran. Pobudza uwalnianie hormonów i poprawia insulinowrażliwość zarówno obwodową, jak i wątrobową. Jest przekaźnikiem nerwowym w centralnym układzie nerwowym. L-arginina towarzyszy pierwszemu stadium przy reakcji chemicznej tlenku azotu: reguluje napięcie naczyń krwionośnych i je rozszerza, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia (1).

Źródła:
1) Grober Uwe red.: Mikroskładniki Odżywcze MedPharm Polska 2010; 241;
2) Postepy Hig Med Dosw. (online), 2006; 60: 484;
3) Postepy Hig Med Dosw. (online), 2004; 58: 323.

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.