logo

L-prolina


L-prolina jest jednym z dwudziestu dwóch aminokwasów, wykorzystywanym w organizmach żywych, jako część składowa białek. Należy do grupy aminokwasów endogennych, co oznacza, że nie musi być ona dostarczana z pożywienia, ponieważ jest wytwarzana przez nasz organizm z kwasu glutaminowego. Jednak w przypadkach szczególnych, np. choroby, szybkiego wzrostu lub diety ubogiej w białko - jej synteza może okazać się niewystarczająca. Tak jak większość aminokwasów ma ona lekko słodki smak (1,2). W pożywieniu występuje w produktach bogatych w białko, takich jak mleko i jego przetwory, jaja, mięso a także rośliny strączkowe.

L-prolina po przekształceniu w hydroksyl-prolinę wchodzi w skład kolagenu i stanowi 1/3 tworzących go białek (4). Jest więc niezbędna do prawidłowego działania aparatu ruchu wspomagając funkcjonowanie stawów, ścięgien oraz chrząstek. Suplementacja L-proliny jest więc bardzo ważna w okresie kontuzji, rehabilitacji a także przy intensywnych treningach. Jako część składowa kolagenu przyczynia się do uelastyczniania ścian tętnic, co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego (2). Ma ona duże znaczenie przy gojeniu się uszkodzonych tkanek - ran, poparzeń czy też naruszeń tkanki łącznej. Odpowiada za młody wygląd skóry a także dobrą kondycję włosów i paznokci. Prolina ma zastosowanie w suplementacji sportowej, wspomaga budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, a także przyspiesza regenerację po treningu (3). Ponadto L-prolina oraz jej metabolit (P5C) są znane z regulowania ekspresji genów oraz szlaków sygnalizacji komórkowej, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia (5).

Źródła:
1) J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, 2008; 177;
2) https://www.drugbank.ca/drugs/DB00172;
3) Peng Li, Yu-Long Yin, Defa Li, Sung Woo Kim, Guoyao Wu, Amino acids and immune function, British Journal od Nutrition, 2007;
4) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-proline#section=Top;
5) Guoyao Wu, FullerW. Bazer, Robert C. Burghardt, Gregory A. Johnson, Sung Woo Kim, Darrell A. Knabe, Peng Li, Xilong Li, Jason R. McKnight, M. Carey Satterfield, Thomas E. Spencer; Proline and hydroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition, Us Library of Medicine, 2010.

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.