logo

L-prolina


L-prolina jest jednym z dwudziestu dwóch aminokwasów, wykorzystywanym w organizmach żywych, jako część składowa białek. Należy do grupy aminokwasów endogennych, co oznacza, że nie musi być ona dostarczana z pożywienia, ponieważ jest wytwarzana przez nasz organizm z kwasu glutaminowego. Jednak w przypadkach szczególnych, np. choroby, szybkiego wzrostu lub diety ubogiej w białko - jej synteza może okazać się niewystarczająca. Tak jak większość aminokwasów ma ona lekko słodki smak (1,2). W pożywieniu występuje w produktach bogatych w białko, takich jak mleko i jego przetwory, jaja, mięso a także rośliny strączkowe.

L-prolina po przekształceniu w hydroksyl-prolinę wchodzi w skład kolagenu i stanowi 1/3 tworzących go białek (4). Jest więc niezbędna do prawidłowego działania aparatu ruchu wspomagając funkcjonowanie stawów, ścięgien oraz chrząstek. Suplementacja L-proliny jest więc bardzo ważna w okresie kontuzji, rehabilitacji a także przy intensywnych treningach. Jako część składowa kolagenu przyczynia się do uelastyczniania ścian tętnic, co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego (2). Ma ona duże znaczenie przy gojeniu się uszkodzonych tkanek - ran, poparzeń czy też naruszeń tkanki łącznej. Odpowiada za młody wygląd skóry a także dobrą kondycję włosów i paznokci. Prolina ma zastosowanie w suplementacji sportowej, wspomaga budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, a także przyspiesza regenerację po treningu (3). Ponadto L-prolina oraz jej metabolit (P5C) są znane z regulowania ekspresji genów oraz szlaków sygnalizacji komórkowej, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia (5).

Źródła:
1) J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, 2008; 177;
2) https://www.drugbank.ca/drugs/DB00172;
3) Peng Li, Yu-Long Yin, Defa Li, Sung Woo Kim, Guoyao Wu, Amino acids and immune function, British Journal od Nutrition, 2007;
4) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-proline#section=Top;
5) Guoyao Wu, FullerW. Bazer, Robert C. Burghardt, Gregory A. Johnson, Sung Woo Kim, Darrell A. Knabe, Peng Li, Xilong Li, Jason R. McKnight, M. Carey Satterfield, Thomas E. Spencer; Proline and hydroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition, Us Library of Medicine, 2010.

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.