logo

Colostrum


Siara (łac. colostrum, młodziwo, pierwsze mleko) to specjalny rodzaj mleka, który wydzielany jest przez gruczoły mlekowe ssaków wyłącznie przez kilka dni po porodzie. Siara to pierwszy pełnowartościowy pokarm, jaki otrzymuje noworodek, niezbędny do prawidłowego rozwoju noworodka a także jego ochrony przed patogenami. Ze względu na to, że noworodek nie posiada jeszcze dojrzałego funkcjonalnie układu odpornościowego, jedyna formą odporności jest odporność bierna pozyskiwana z mlekiem matki. Co więcej zawiera łatwo przyswajalne składniki odżywcze, zapewniając noworodkowi właściwą podaż białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych (4, 5). Colostrum jest najmocniejszym immunostymulantem, dotychczas poznanym nauce.
Charakteryzuje się ponad 40-krotnie większą ilością związków aktywnych biologicznie, aniżeli mleko dojrzałe. Zawiera szeroką gamę aktywnych immunologicznie związków, które pełnią funkcje immunomodulacyjne i immunostymulujące (5). Pierwsze mleko charakteryzuje się unikalnym składem. Przesycone jest komórkami odpornościowymi, z których wymienić można: leukocyty, limfocyty T i B, makrofagi, oraz przeciwciała (zwłaszcza Immunoglobulina A). Odpowiedzialne są one za bierną odporność noworodka. Z kolei spośród komponentów immunomodulacyjnych siary należy wyróżnić przez wszystkim: laktoferynę, lizozym, laktoperoksydazę, kazeinę i alfa-laktoalbuminę (1, 2).

Siara znalazła zastosowanie w profilaktyce i leczeniu problemów zdrowotnych noworodków jak i osób dorosłych, funkcjonując na rynku w postaci suplementów diety, które produkowane są na bazie siary wołowej. Badania pokazują, że stosowanie suplementacji colostrum skutkuje zapobieganiem różnego typu infekcji, niedoborów odporności, chorób autoimmunologicznych czy alergii (3, 5). Siara wołowa jest bogatsza od ludzkiej w składniki aktywne immunologicznie. Badania potwierdzają, że colostrum ze względu na wysokie zawartości związków aktywnych immunologicznie ma szczególne znaczenie dla układu odpornościowego człowieka w każdym wieku (5).

Funkcje colostrum:
Najbardziej aktywnym immunologicznie składnikiem siary jest laktoferyna, której kluczową rolą jest przeciwdziałanie różnego rodzaju infekcjom i to właśnie laktoferyna spośród wszystkich składników siary charakteryzuje się najszerszym spektrum działania. Do najważniejszy należą właściwości przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne. Stężenie laktoferyny w siarze jest nawet 10 razy większe niż w mleku dojrzały (2, 5). Składnikiem siary, który ma kluczowe znaczenie dla noworodków jest immunoglobulina A. Immunoglobulina A pełni główną rolę w ochronie przed infekcjami błon śluzowych organizmu: układu oddechowego, pokarmowego, moczowo-płciowego. Blokuje bowiem adhezję patogenów do błon śluzowych, przez co utrudnia ich penetracje i kolonizację. Co więcej neutralizuje toksyny, które są przez nie wytwarzane. Stężenie immunoglobuliny A w siarze jest nawet 100 razy większe niż w mleku dojrzały (2, 5). Kolejne składniki colostrum - lizozym i laktoperoksydaza - współdziałając z laktoferyną wykazują właściwości antybakteryjne (2). Z kolei laktoalbumina wykazuje właściwości przeciwwirusowe, poprzez hamowanie aktywności enzymów wirusowych: proteazy i integrazy. Kazeina natomiast stymuluje ogólnoustrojową odpowiedź na zakażenie a także hamuje infekcje wirusowe (1, 5).

Colostrum:
- pełni funkcję odżywczą i energetyczną,
- ma istotne znaczenie immunologiczne dla organizmu,
- składniki aktywne colostrum wykazują działanie przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne.

Źródła:
1) Altomare A., Fasoli E., Colzani M., Paredes Parra X. M., Ferrari M., Cilurzo F., Rumio C., Cannizzaroa L., Carini M., Righetti P. G., Aldini G.: An in depth proteomic analysis based on ProteoMiner, affinitychromatography and nano-HPLC–MS/MS to explain the potentialhealth benefits of bovine colostrum. „Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis” 2016, nr 121, 297-306;
2) Mero A., Miikkulainen H., Riski J., Pakkanen R., Aalto J., TAKALA T.: Effects of bovine colostrum supplementation on serum IGF-I, IgG, hormone, and saliva IgA during training. American Physiological Society, 1997
3) Williams M.: Dietary Supplements and Sports Performance: Amino Acids. „Journal of the International Society of Sports Nutrition” 2(2): 63-67, 2005;
4) Picciano M. F.: Pregnancy and Lactation: Physiological Adjustments, Nutritional Requirements and the Role of Dietary Supplements. „The Journal of Nutrition” 2004, 1997-2002;
5) K. A. Rak, Bronkowska M.: Immunologiczne znaczenie siary. „Hygeia Public Health” 2014, 49(2): 249-254.

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.