logo

L-teanina


L-teanina - aminokwas zawarty w zielonej herbacie, która od wieków kojarzy się ze stanem błogości. Znajduje się ona w liściach i stanowi główny składnik odpowiedzialny za wyjątkowy smak zielonej herbaty. Jest neuroprzekaźnikiem, który podawany szczurom dootrzewnowo trafia do układu nerwowego w ciągu 30 minut bez udziału szlaków metabolicznych. Ponadto w doświadczeniach laboratoryjnych na szczurach wykazano, że obniża ciśnienie (1).

Funkcje L-teaniny:
W zależności od technologii przetwarzania liści herbaty, każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem i właściwościami. W badaniach przeprowadzonych na samicach mysz karmionych zieloną herbatą oraz teaniną stwierdzono znaczne obniżenie wewnątrzotrzewnowej tkanki tłuszczowej. W porównaniu z grupą kontrolną, teanina obniżyła poziom trójglicerydów w wątrobie. Z wyników badania wywnioskowano, że u myszy
teanina zawarta w sproszkowanej zielonej herbacie odpowiada za hamowanie wzrostu masy ciała i gromadzeniu tkanki tłuszczowej (2). Natomiast wśród ludzi udowodniono wzrost poziomu fal mózgowych alfa odpowiadających za lepszy nastrój (3). Zalecana dzienna dawka: 200 - 400 mg (4).

L-Teanina:
- wpływa na obniżenie tkanki tłuszczowej okołonarządowej,
- ma właściwości kojące,
- zwalcza uczucie przemęczenia,
- łagodzi stany niepokoju i stres.


Źródła:
1) Kania M., Baraniak J.: Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze)Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski;
2) Lekh Raj Juneja, Djong-Chi Chu, Tsutomu Okubo, Yukiko Nagato, Hidehiko Yokogoshi,:L-theanine - a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, Volume 10, Issue 12, December 1999;
3) KOBAYASHI K., NAGATO Y, AOI N., JUNEJA L. R., KIM M. , YAMAMOTO T. , SUGIMOTO S.,: Effects of L-theanine on the release of α-brain waves in human volunteers. Aichisyukutoku University, Aza-katahira, Oaza-nagakute, Nagakute-cho, Aichi-gun, Aichi 480-11, JAPON;
4) Gruber U.: Mikroskładniki odżywcze, Medpharm Polska 2010, s. 300.

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.