logo

L-teanina


L-teanina - aminokwas zawarty w zielonej herbacie, która od wieków kojarzy się ze stanem błogości. Znajduje się ona w liściach i stanowi główny składnik odpowiedzialny za wyjątkowy smak zielonej herbaty. Jest neuroprzekaźnikiem, który podawany szczurom dootrzewnowo trafia do układu nerwowego w ciągu 30 minut bez udziału szlaków metabolicznych. Ponadto w doświadczeniach laboratoryjnych na szczurach wykazano, że obniża ciśnienie (1).

Funkcje L-teaniny:
W zależności od technologii przetwarzania liści herbaty, każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem i właściwościami. W badaniach przeprowadzonych na samicach mysz karmionych zieloną herbatą oraz teaniną stwierdzono znaczne obniżenie wewnątrzotrzewnowej tkanki tłuszczowej. W porównaniu z grupą kontrolną, teanina obniżyła poziom trójglicerydów w wątrobie. Z wyników badania wywnioskowano, że u myszy
teanina zawarta w sproszkowanej zielonej herbacie odpowiada za hamowanie wzrostu masy ciała i gromadzeniu tkanki tłuszczowej (2). Natomiast wśród ludzi udowodniono wzrost poziomu fal mózgowych alfa odpowiadających za lepszy nastrój (3). Zalecana dzienna dawka: 200 - 400 mg (4).

L-Teanina:
- wpływa na obniżenie tkanki tłuszczowej okołonarządowej,
- ma właściwości kojące,
- zwalcza uczucie przemęczenia,
- łagodzi stany niepokoju i stres.


Źródła:
1) Kania M., Baraniak J.: Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze)Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski;
2) Lekh Raj Juneja, Djong-Chi Chu, Tsutomu Okubo, Yukiko Nagato, Hidehiko Yokogoshi,:L-theanine - a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, Volume 10, Issue 12, December 1999;
3) KOBAYASHI K., NAGATO Y, AOI N., JUNEJA L. R., KIM M. , YAMAMOTO T. , SUGIMOTO S.,: Effects of L-theanine on the release of α-brain waves in human volunteers. Aichisyukutoku University, Aza-katahira, Oaza-nagakute, Nagakute-cho, Aichi-gun, Aichi 480-11, JAPON;
4) Gruber U.: Mikroskładniki odżywcze, Medpharm Polska 2010, s. 300.

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.