logo

PABA


Kwas p-aminobenzoesowy (PABA, witamina B10) to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. Kwas p-aminobenzoesowy jest prekursorem syntezy kwasu foliowego zwanego także witaminą B9 lub folacyną. Jako kofaktor enzymu, kwas foliowy jest zaangażowany w liczne podstawowe reakcje biologiczne, w tym biosyntezę nukleotydową, naprawę DNA i metylację DNA. Zarówno dzieci jak i dorośli wymagają spożywania wysokich ilości kwasu foliowego w celu utrzymania zdrowych krwinek i uniknięcia niedokrwistości. PABA jako witamina rozpuszczalna w wodzie wchodzi w skład kompleksu witamin B. Występuje w takich produktach spożywczych jak: wątroba, drożdże piwowarskie (i piwo niefiltrowane), nerki, melasa, grzyby i produkty pełnoziarniste. PABA stosowany jest przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego w leczeniu związanych z nią objawów żołądkowo-jelitowych. Kwas p-aminobenzoesowy wykazuje również działanie antybakteryjne.

Wskazania do suplementacji:
- drażliwość,
- depresja,
- twardzina skóry (przedwczesne utwardzenie skóry),
- utrata pigmentu w skórze,
- przedwczesne siwienie.

Źródła:
1) Crisan M.E., Bourosh P., Maffei M.E., Forni A., Pieraccini S., Sironi M., Chumakov Y.M. Synthesis, Crystal Structure and Biological Activity of 2-Hydroxyethylammonium Salt of p-Aminobenzoic Acid. PLoS One. 2014; 9(7): e101892;
2) Lu Z., Kong X., Lu Z., Xiao M., Chen M., Zhu L., Shen Y., Hu X., Siyang Song S. Para-Aminobenzoic Acid (PABA) Synthase Enhances Thermotolerance of Mushroom Agaricus bisporus. PLoS One. 2014; 9(3): e91298;
3) Osgood P.J., Moss S.H., Davies D.J. The sensitization of near-ultraviolet radiation killing of mammalian cells by the sunscreen agent para-aminobenzoic acid. J Invest Dermatol. 1982 Dec; 79(6): 354-357;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.