logo

Pullulan


Pullulan jako alternatywa dla żelatynowych i celulozowych kapsułek.

Pullulan jest węglowodanem pochodzenia naturalnego pozyskiwanym m.in. z tapioki. Wytwarzany jest w procesie fermentacji przez grzyby Aureobasidium pullulans-
jest w 100% wegański. Czysty pullulan nie ma ani zapachu, ani smaku, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do żywności. Jest hipoalergiczny ze względu na brak skrobi
i glutenu, dodatkowo wykazuje działanie prebiotyczne- czyli jest pożywką dla zdrowych bakterii jelitowych. Kapsułki pullulanowe, które wytwarza się tylko z wody i pullulanu,
nie reagują z substancją czynną, która jest zawarta wewnątrz. Kolejną zaletą jest ich szczelność- wykazano, że są one 250 razy bardziej szczelne niż kapsułki celulozowe (HPMC)
i 9 razy bardziej niż żelatynowe.

Pullulan:
- wytwarzany przez fermentację przy użyciu grzybów- naturalny,
- antyalergiczny, wegański,
- bez skrobi, bez glutenu,
- biodegradowalny,
- nie GMO,
- znany w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym,
- ma właściwości prebiotyczne,
- bezzapachowy, bezsmakowy.

Źródła:
1) Hypromeloza w technologii farmaceutycznej kapsułek oraz innych dawkowanych postaci leku- Grażyna Kubiak-Tomaszewska, Piotr Tomaszewski,Jan Pachecka- Pediatr Med Rodz 2011, 7 (3), p. 271-276;
2) Postęp w technologii kapsułek - Gazeta Farmaceutyczna, 2/2008;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.