logo

Piperyna


Piperyna to organiczny związek chemiczny, pochodna piperydyny, alkaloid o ostrym smaku występujący w wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu. Jest substancją krystaliczną, rozpuszczalną w benzynie, etanolu, eterze dietylowym, pirydynie oraz chloroformie, ma kremowożółty kolor lub jest bezbarwna (1).

Funkcje piperyny:
Piperyna pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym i polepsza trwienie, ponieważ wzmaga wydzielanie soków trawiennych głównie żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Ma działanie immunostymulujące (2) oraz przeciwbiegunkowe (3). Z kolei badania in vitro wykonane na komórkach myszy i szczurów wykazują, że podawanie piperyny może hamować wzrost guzów nowotworowych (4). Ponadto u osób cierpiących na bielactwo piperyna może pomóc w mnożeniu się komórek barwnikowych skóry (melanocytów). Londyńscy naukowcy przeprowadzili na myszach eksperyment z użyciem piperyny i jej pochodnych, które stosowane samodzielnie w ciągu sześciu tygodni nadawały odbarwionej skórze równomierny, jasnobrązowy kolor. Częste przyjmowanie piperyny poprawia pamięć oraz spowalnia neurodegenerację (5). Piperyna może obniżać poziom tłuszczu w krwioobiegu i blokować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych poprzez zakłócanie aktywności genów kontrolujących ich powstawanie (6,7). Alkaloid ten ma także ogromny wpływ na wchłanianie składników odżywczych takich jak witamina C, selen, witamina A, beta-karoten, koenzymu Q czy witaminy B6 (8). Ponadto piperyna podwyższa biodostępność kurkuminy aż o 2000%, co wykazały badania przeprowadzone na zwierzętach i wolontariuszach (9).

Źródła:

1. Piperyna. W: Farmacja - Chemia organiczna [on-line]. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku , Zakład Chemii Organicznej. [dostęp 2015-01-26].
2. Lin Z, Hoult JR, Bennett DC i wsp. Stimulation of mouse melanocyte proliferation by Piper nigrum fruit extract and its main alkaloid, piperine. Planta Med 1999; 65:600-3.
3. Bajad S, Bedi KL, Singla AK i wsp. Antidiarrhoeal activity of piperine in mice. Planta Med 2001; 67:284-7.
4. Singletary, Keith. Black Pepper: Overview of Health Benefits. „Nutrition Today”. 45 (1), 2010.DOI: 10.1097/NT.0b013e3181cb4539.
5. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, "Geriatria" 2014, nr 8
6. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012. DOI:10.1021/jf204514a.
7. Unmasking black pepper's secrets as a fat fighter. W: ScienceDaily [on-line]. American Chemical Society, 2012-05-02. [dostęp 2015-01-28].
8. Atal, Navin, Bedi, K. Bioenhancers: Revolutionary concept to market. „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”. 1 (2), s. 96-99, 2010. DOI: 10.4103/0975-9476.65073. PMID:21836795.
9. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS (1998) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 64: 353-356

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.