logo

Piperyna


Piperyna to organiczny związek chemiczny, pochodna piperydyny, alkaloid o ostrym smaku występujący w wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu. Jest substancją krystaliczną, rozpuszczalną w benzynie, etanolu, eterze dietylowym, pirydynie oraz chloroformie, ma kremowożółty kolor lub jest bezbarwna (1).

Funkcje piperyny:
Piperyna pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym i polepsza trwienie, ponieważ wzmaga wydzielanie soków trawiennych głównie żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Ma działanie immunostymulujące (2) oraz przeciwbiegunkowe (3). Z kolei badania in vitro wykonane na komórkach myszy i szczurów wykazują, że podawanie piperyny może hamować wzrost guzów nowotworowych (4). Ponadto u osób cierpiących na bielactwo piperyna może pomóc w mnożeniu się komórek barwnikowych skóry (melanocytów). Londyńscy naukowcy przeprowadzili na myszach eksperyment z użyciem piperyny i jej pochodnych, które stosowane samodzielnie w ciągu sześciu tygodni nadawały odbarwionej skórze równomierny, jasnobrązowy kolor. Częste przyjmowanie piperyny poprawia pamięć oraz spowalnia neurodegenerację (5). Piperyna może obniżać poziom tłuszczu w krwioobiegu i blokować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych poprzez zakłócanie aktywności genów kontrolujących ich powstawanie (6,7). Alkaloid ten ma także ogromny wpływ na wchłanianie składników odżywczych takich jak witamina C, selen, witamina A, beta-karoten, koenzymu Q czy witaminy B6 (8). Ponadto piperyna podwyższa biodostępność kurkuminy aż o 2000%, co wykazały badania przeprowadzone na zwierzętach i wolontariuszach (9).

Piperyna:

pobudza wydzielanie enzymów trawiennych,
obniża poziom tłuszczu w krwioobiegu,
blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych,
zwiększa przyswajanie witaminy C, selenu, witaminy A , beta-karotenu, koenzymu Q i witaminy B6,
zwiększa biodostępność kurkuminy.

Wskazania do suplementacji:

- dla osób z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych,
- przy leczeniu otyłości,
- dla chorych na bielactwo,
- dla osób z osłabioną pamięcią.

Źródła:

1. Piperyna. W: Farmacja - Chemia organiczna [on-line]. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku , Zakład Chemii Organicznej. [dostęp 2015-01-26].
2. Lin Z, Hoult JR, Bennett DC i wsp. Stimulation of mouse melanocyte proliferation by Piper nigrum fruit extract and its main alkaloid, piperine. Planta Med 1999; 65:600-3.
3. Bajad S, Bedi KL, Singla AK i wsp. Antidiarrhoeal activity of piperine in mice. Planta Med 2001; 67:284-7.
4. Singletary, Keith. Black Pepper: Overview of Health Benefits. „Nutrition Today”. 45 (1), 2010.DOI: 10.1097/NT.0b013e3181cb4539.
5. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, "Geriatria" 2014, nr 8
6. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012. DOI:10.1021/jf204514a.
7. Unmasking black pepper's secrets as a fat fighter. W: ScienceDaily [on-line]. American Chemical Society, 2012-05-02. [dostęp 2015-01-28].
8. Atal, Navin, Bedi, K. Bioenhancers: Revolutionary concept to market. „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”. 1 (2), s. 96-99, 2010. DOI: 10.4103/0975-9476.65073. PMID:21836795.
9. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS (1998) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 64: 353-356

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.