logo

Spirulina


Spirulina to prosta, jednokomórkową mikroalgą, która kwitnie w ciepłym, zasadowym środowisku wodnym. Jej nazwa pochodzi od słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma ta alga obserwowana pod mikroskopem. Została zatwierdzona jako składnik spożywczy przez Komisję Europejską. Nawet jak na organizm jednokomórkowy spirulina jest relatywnie duża, może osiągać nawet 0,5 milimetra długości. Algi mogą różnić się kolorystycznie ze względu na kolor dominującego barwnika. Spirulina należy do alg niebiesko-zielonych, gdyż występują w niej dwa barwniki: fiokocyjanina (niebieski) i chlorofil(zielony). Spirulina nie posiada jednak twardej celulozowej membrany, która jest charakterystyczna dla roślin, jednakże wykorzystuje zjawisko fotosyntezy. Jej współczynnik fotosyntezy wynosi aż 8-10%, gdzie ten sam współczynnik dla roślin uprawianych w ziemi jest znacznie niższy, np. dla soi wynosi 3%. Spirulina hawajska występuje w czystej formie proszku i jest wolna od zanieczyszczeń: WWA, DDT, lindan, alfatoksyn i dioksyn.

Spirulina uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze takie jak:

- aminokwasy egzogenne: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina,
- aminokwasy endogenne: alanina, arginina, kwas asparaginowy, cystyna, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, prolina, seryna. tyrozyna,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas gamma-linolenowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy,
- polisacharydy: skrobia, glukoza,
- barwniki: chlorofil, alfa-karoten, beta-karoten, luteina, zeaksantyna,
- witaminy: B6, biotyna , B12, kwas pantotenowy, kwas foliowy, inozytol, B3, B2, B1, E,
- prekursory witamin: karotenoidy, beta-karoten, xanthophylis, kryptoxantyn, echinenone, zeaksantyna, luteina,
- minerały: potas, wapń, cynk, magnez, mangan, żelazo, fosfor, selen.

Spirulina może pełnić funkcje:

- przeciwutleniacza,
- źródła białka, witamin i minerałów,
- immunostymulatora,
- zmniejszania reakcji alergicznych na sezonowe alergie pyłkowe,
- wspomagającą dla działania trawiennego trzustki i jej aktywności enzymatycznej,
- łagodzącą na podrażnioną skórę żołądka, zmniejsza również stany zapalne,
- normalizacji aktywności wątroby z wyraźnymi efektami regeneracji,
- wspomagającą przy leczeniu anemii bezpośrednio powiązanej z niskim poziomem w diecie składników: żelaza,witaminy E i kwasu foliowego.

Spirulina hawajska

Idealny klimat i lokalizacja:

Kona, na Hawajach, jako najbardziej słoneczne nadmorskie miejsce w Stanach Zjednoczonych, zapewnia doskonałą temperaturę przez cały rok. Inne gospodarstwa muszą zamknąć hodowlę na kilka miesięcy ze względu na pogodę, zbyt wysoką temperaturę w tropiku lub zbyt niską w regionach o klimacie umiarkowanym.

Szczep Superior:

Przez ponad 20 lat Hawaiian Spirulina dostosowywała się do intensywnego hawajskiego słońca. Warunki te zapoczątkowały rozwój szczepu znanego jako Spirulina Pacifica, bogatego w karoten, zapewniając najwyższy poziom mieszanki karotenoidów, enzymów i przeciwutleniaczy w stosunku do każdej innej spiruliny świata.

Głębokie wody oceanu z zawartością 94 śladowych minerałów:

Stawy hodowlane są wypełnione wodą słodką poprowadzoną ze studni w warstwie wodonośnej lasów deszczowych, uzupełnione bogatymi w składniki odżywcze wodami oceanu, które pompowane są z głębokości 2000 stóp. To ważne źródło zapewnia bogatą mieszankę wapnia, magnezu i śladowych minerałów. Inne gospodarstwa używają wody z rzeki lub wody do nawadniania.

Wolne od pestycydów, herbicydów i nienapromieniowane:

Spirulina Pacifica jest regularnie sprawdzana przez niezależne laboratorium w celu zapewnienia, iż jest ona wolna od pestycydów i herbicydów, a także by potwierdzić brak napromieniowana.

Technologia:

Opatentowany system suszenia beztlenowego, Ocean Chill Drying ™, umożliwia suszenie Spirulina Pacifica w warunkach, które umożliwiają zachowanie wysokiego stężenia substancji odżywczych i enzymów, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym. Bariera tlenowa podczas pakowania zapewnia ochronę najwyższego profilu odżywczego Spirulina Pacifica i jej świeżego smaku.

GRAS status:

Tylko Hawaiian Spirulina Pacifica hodowana w Stanach Zjednoczonych osiągnęła "GRAS status" (ogólnie uważana za bezpieczną przez US FDA przy stosowaniu w żywności, napojach i suplementach). Intensywne kontrole jakości procedur higienicznych, przez naszego dostawcę Cyanotech, w trakcie uprawy i przeróbki powodują uzyskanie najczystszej Spiruliny na świecie. Spirulina ta jest znana z bardzo niskich poziomów ołowiu i innych metali ciężkich, jak i bardzo niskich poziomów bakteryjnych.

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.