logo

Witaminy z grupy B- wpływ na poziom homocysteiny


Podwyższony poziom homocysteiny jako czynnik rozwoju wielu chorób (witaminy z grupy B w metabolizmie homocysteiny):

Homocysteina (Hcy) jest aminokwasem egzogennym powstającym w przemianach metioniny. Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, będąc źródłem grup metylowych. Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi (nazywane hiperhomocysteinemią) jest obecnie uznawane za niezależny czynnik ryzyka wystąpienia wielu zaburzeń i chorób cywilizacyjnych, w tym przede wszystkim sercowo-naczyniowych, takich jak zakrzepica żylna, miażdżyca, niedokrwienie mięśnia sercowego oraz udar mózgu; chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera oraz Parkinsona, czy też niektórych typów nowotworów (szczególnie raka jelita grubego). Hiperhomocysteinemia może mieć też negatywne skutki dla kobiet ciężarnych, ponieważ zwiększa ryzyko powstawania nadciśnienia oraz wystąpienia wad rozwojowych płodu spowodowanych uszkodzeniem cewy nerwowej.
Jedynym źródłem homocysteiny jest metionina, zawarta głównie w białkach zwierzęcych. Nie ma jednak przekonujących danych na to, że zwiększone jej spożycie powoduje ryzyko płynące z przewlekłego podwyższonego poziomu homocysteiny u osób z prawidłowymi stężeniami folianów, witaminy B12 i B6. Są one bowiem niezbędne dla prawidłowego metabolizmu Hcy. Często więc, niebezpieczna, utrzymująca się przez dłuższy czas hiperhomocysteinemia, jest skutkiem niedoboru właśnie tych witamin, spowodowanym np. nieprawidłową lub wegańską dietą (witamina B12 jest obecna tylko w produktach zwierzęcych).
Hiperhomocysteinemią, poza osobami wykazującymi niedobory żywieniowe, zagrożeni mogą być też pacjenci z przewlekłą niewydolnością nerek, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, niedokrwistością złośliwą, różnymi typami nowotworów, schorzeniami wątroby, czy też genetycznie uwarunkowanym niedoborem lub brakiem enzymów biorących udział w metabolizmie homocysteiny.
Zbyt wysoki poziom homocysteiny może być również indukowany niektórymi lekami, w tym środkami antykoncepcyjnymi zawierającymi estrogen, czy używkami takimi jak alkohol i papierosy, ze względu na zaburzanie wchłaniania czy obniżanie stężenia witamin z grupy B.
Szacunkowo, aż 10% Europejczyków ma zbyt wysokie stężenie homocysteiny w osoczu krwi, przez co w większym stopniu zagrożeni są chorobami sercami, zawałem, udarem czy wylewem.
Prawidłowe wartości stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo zawierają się w zakresie 5-15μmol/l. Wykazano jednak, że już poziom równy 10-13 μmol/l wywiera szkodliwy wpływ na śródbłonek naczyń. Badania pokazują, że obniżenie poziomu homocysteiny w osoczu krwi o 25%, może spowodować spadek ryzyka choroby niedokrwiennej serca o 11%, udaru mózgu o 19% oraz znacznie obniżyć częstość występowania wad rozwojowych płodu.
Bardzo skuteczną drogą do obniżenia stężenia Hcy jest podawanie kwasu foliowego, witaminy B12 i B6. Właściwa dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na te witaminy. Niestety, współczesne przetwarzanie żywności prowadzi do rozkładu znacznej ilości niezbędnych składników, dlatego warto zastosować suplementację preparatami witaminowymi w celu uzupełniania ich niedoborów w diecie.
Zmniejszenie poziomu homocysteiny czy też profilaktyka hiperhomocysteinemii polega na podawaniu wyższych dawek witamin z grupy B, z czego standardowo stosuje się minimum 500 μg kwasu foliowego, 100-600 μg witaminy B12 i 6-25 mg witaminy B6 (3). Jednakże bardzo często w działaniach terapeutycznych podaje się nawet kilkukrotnie wyższe dawki.

Źródła:

1) Kraczkowska S, Suchocka Z, Pachecki J. Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jako wskaźnik zagrożenia zdrowia. Biul Wydz Farm AMW 2005;3
2) Wieczorek P, Partyka R, Strawa R, Płusa K. Przydatność oznaczeń homocysteiny w diagnostyce miażdżycy naczyń. Ann Soc Stud Acad Med Siles 2004;30
3) Gąsiorowska D, Korzeniowska K, Jabłecka A Homocysteina. Farmacja Współczesna 2008;1

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.