logo

Witamina B2


Witamina B2 (ryboflawina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zbudowaną z rybitolu w którym grupę hydroksylową z pozycji 1 zastąpiono flawiną. Witamina B2 jest prekursorem mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD) czyli koenzymów.  Jej biologicznie aktywne formy to flawiny związane kowalencyjnie z białkami (2). Ryboflawina jest znana w świecie zwierząt i roślin jednak tylko w niektórych produktach żywnościowych występuje w sporych ilościach. Jej głównymi źródłami są mleko oraz przetwory mleczne, mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych np. fasola czy produkty zbożowe. Witamina B2 dostarczana w pożywieniu, aktywnie wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego wraz z udziałem soli żółciowych. Maksymalna dawka  nie może przekraczać 25 mg, ponieważ w większych przyswaja się tylko 50% ryboflawiny (1). Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych wynosi średnio 1,3 mg. Około 1/3 zapasów ogólnoustrojowych witaminy B2 jest gromadzonych w wątrobie. Z wielu badań wynika, że wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie  tej witaminy jest pod kontrolą hormonów tarczycy które powodują przemianę ryboflawiny w FMN i FAD, natomiast jej niedobór hamuje ich syntezę (1). Ryboflawina wydalana jest głównie z moczem (w małych ilościach także z żółcią i potem)  w niezmienionej postaci. Jej okres połtrwania w organizmie wynosi 16 dni.

Funkcje witaminy B2:

Ryboflawina bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczu i białka oraz wytwarza energię w łańcuchu oddechowym. Jest odpowiedzialna za prawidłowość procesów oksydacyjno-redukcyjnych, przemianę aminokwasów i lipidów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wraz z witaminą A uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry oraz błon śluzowych dróg oddechowych (3).Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Na niedobór narażeni są alkoholicy, dzieci i młodzież, diabetycy, ludzie w wieku podeszłym oraz kobiety w ciąży. Głównymi objawami niedoboru są zmiany w obrębie jamy ustnej, owrzodzenia i pęknięcia w kącikach warg, zapalenie śluzówki nosa i jamy ustnej. Mogą wystąpić zmiany w narządzie wzroku, bezsenność czy zawroty głowy a nawet światłowstręt. Ze względu na ograniczoną zdolność wchłaniania witaminy B2 z przewodu pokarmowego nie obserwuje się szkodliwych skutków jej nadmiaru.

Ryboflawina (B2):

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek,
- pomaga zachować zdrową skórę,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Wskazania do suplementacji witaminy B2:

- okres intensywnego wzrostu,
- okres ciąży i laktacji,
- podczas dużego wysiłku,
- podczas stresu,
- przy zmianach w obrębie jamy ustnej,
- przy chorobie alkoholowej.

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Jarosz M. red.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wydawca Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2012
3) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;

Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. z o. o. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. z o. o.