logo

Witamina B2


Witamina B2 (ryboflawina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zbudowaną z rybitolu w którym grupę hydroksylową z pozycji 1 zastąpiono flawiną. Witamina B2 jest prekursorem mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD) czyli koenzymów.  Jej biologicznie aktywne formy to flawiny związane kowalencyjnie z białkami (2). Ryboflawina jest znana w świecie zwierząt i roślin jednak tylko w niektórych produktach żywnościowych występuje w sporych ilościach. Jej głównymi źródłami są mleko oraz przetwory mleczne, mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych np. fasola czy produkty zbożowe. Witamina B2 dostarczana w pożywieniu, aktywnie wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego wraz z udziałem soli żółciowych. Maksymalna dawka  nie może przekraczać 25 mg, ponieważ w większych przyswaja się tylko 50% ryboflawiny (1). Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych wynosi średnio 1,3 mg. Około 1/3 zapasów ogólnoustrojowych witaminy B2 jest gromadzonych w wątrobie. Z wielu badań wynika, że wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie  tej witaminy jest pod kontrolą hormonów tarczycy które powodują przemianę ryboflawiny w FMN i FAD, natomiast jej niedobór hamuje ich syntezę (1). Ryboflawina wydalana jest głównie z moczem (w małych ilościach także z żółcią i potem)  w niezmienionej postaci. Jej okres połtrwania w organizmie wynosi 16 dni.

Funkcje witaminy B2:

Ryboflawina bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczu i białka oraz wytwarza energię w łańcuchu oddechowym. Jest odpowiedzialna za prawidłowość procesów oksydacyjno-redukcyjnych, przemianę aminokwasów i lipidów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wraz z witaminą A uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry oraz błon śluzowych dróg oddechowych (3).Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Na niedobór narażeni są alkoholicy, dzieci i młodzież, diabetycy, ludzie w wieku podeszłym oraz kobiety w ciąży. Głównymi objawami niedoboru są zmiany w obrębie jamy ustnej, owrzodzenia i pęknięcia w kącikach warg, zapalenie śluzówki nosa i jamy ustnej. Mogą wystąpić zmiany w narządzie wzroku, bezsenność czy zawroty głowy a nawet światłowstręt. Ze względu na ograniczoną zdolność wchłaniania witaminy B2 z przewodu pokarmowego nie obserwuje się szkodliwych skutków jej nadmiaru.

Ryboflawina (B2):

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek,
- pomaga zachować zdrową skórę,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Jarosz M. red.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wydawca Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2012
3) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;

-----------------------

Niniejszy materiał nie stanowi zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji diety zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować produktów w przypadku przyjmowania środków leczniczych. Jednoczesne ich przyjmowanie należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. 

Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds. ForMeds jest producentem suplementów diety, które mogą zawierać opisane substancje. Wybór prezentowanych składników jest wyborem subiektywnie przygotowanym przez ForMeds, mającym na celu m.in. wyjaśnienie czym są lub przybliżenie ich funkcji. Materiał został przygotowany zgodnie z najlepszą wiedzą, należytą starannością na podstawie źródeł naukowych. Jeśli nie znaleźli Państwo poszukiwanych informacji na temat innych substancji, prosimy o kontakt i przekazanie sugestii, które pozwolą wzbogacić niniejszy materiał. 

Opracowanie jest własnością firmy ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.