Luteina

Luteina należy do karotenoidów. Ich najważniejszą cechą jest działanie antyoksydacyjne wobec reaktywnych form tlenu, jak i wolnych rodników. Karotenoidy to szeroko rozpowszechnione, polienowe barwniki roślinne. Ludzie i zwierzęta nie posiadają zdolności syntetyzowania karotenoidów, dlatego też muszą być one dostarczane do organizmu człowieka z pożywieniem lub w postaci preparatów farmaceutycznych.Źródła luteiny w diecieDo produktów bogatych w karotenoidy należą jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory czy marchew.

Funkcje Luteiny:
Luteinę i zeaksantynę odnaleziono w siatkówce i soczewce oka, gdzie są widoczne jako żółty pigment. To prawdopodobnie one są odpowiedzialne za ochronę oka przed promieniowaniem słonecznym oraz oksydacyjnymi uszkodzeniami powodowanymi przez procesy starzenia się. Uważa się, że ich działanie opiera się na 2 mechanizmach; jako antyoksydantu oraz filtru niebieskiego promieniowania, który jest odpowiedzialny za uszkodzenia fotoreceptorów i nabłonka barwnikowego siatkówki (2 Luteina gromadzi się także w skórze

Źródła:

1) Hamułka J., Wawrzyniak A.: Karotenoidy w suplementach diety. „Probl Hig Epidemiol” 2011, nr 92;2) GryszczyńskaA., GryszczyńskaB., Opala B.: Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki. „Borgis - Postępy Fitoterapii” 2011, nr 2;3) Szostak W. B., Szostak- Węgierek D.: Żywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. „Przegląd Lekarski” 2008, nr 65;

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik