Laktoferyna

Laktoferyna o naturalna substancja obecna w większości płynów biologicznych, wydzielana przez komórki nabłonkowe błon śluzowych. Należy do rodziny transferyn i jest białkiem zbudowanym z ponad 700 aminokwasów. Jest odporna na działanie kwaśnych soków żołądkowych i wysoką temperaturę. Wykazuje też względną odporność na proteolizę w jelitach (rozkład białek na peptydy i aminokwasy). (1,2,3)

Laktoferyna wspomaga syntezę takich kluczowych dla skóry składników jak kolagen i kwas hialuronowy, a także wiele procesów biologicznych zaangażowanych w gojenie się ran. (6)

Gdzie można znaleźć laktoferynę?

Największe stężenie laktoferyny obecne jest we wczesnym pokarmie naturalnym tj. siarze (ok. 7 g/l). Pokarm dojrzały zawiera już mniejsze jej ilości (ok. 1 g/l). Na szczęście nie tylko mleko matki zawiera ten cenny składnik, ale również mleko innych zwierząt (np. krowie, owcze, wielbłądzie), a także jego przetwory. Laktoferyna bydlęca wykazuje ok. 70% zgodności budowy w stosunku do swojego odpowiednika zawartego w mleku kobiecym. (2)

Laktoferyna a żelazo

Laktoferyna to glikoproteina charakteryzująca się zdolnością do odwracalnego wiązania jonów żelaza Fe3+. (2,4) Jednym z jej podstawowych zadań jest transport i magazynowanie żelaza, co wpływa zarówno na polepszenie wchłaniania tego pierwiastka jak i mechanizmem negatywnego wpływu na bytowanie drobnoustrojów. Żelazo jest bowiem konieczne do rozwoju większości bakterii, a wiązanie tego pierwiastka przez laktoferynę skutkuje zatrzymaniem ich wzrostu (5)

 

Źródła:

 1. Martorell P., et al., A nutritional supplement containing lactoferrin stimulates the immune system, extends lifespan, and reduces amyloid β peptide toxicity in Caenorhabditis elegans, Food Science & Nutrition 2017; 5(2):255–265.

2. Lauterbach R., Kamińska E., Michalski P., Lauterbach J.P. Laktoferyna – glikoproteina u dużym potencjale terapeutycznym. Developmental Period Medicine, XX, 2: 118-125, 2016;

3. Zander Z., Zander L., Mickiewicz D. Laktoferyna – multipotencjalne białko mleka. Innowacyjne Mleczarstwo, 2 (1): 18-21, 2014;

4. Gajda-Morszewski P., Śpiewak K. Medyczne zastosowanie laktoferyny. Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ Nauki Ścisłe, Nr 11 (2/2015).

5. Pawlik A., Sender G., Korwin-Kossakowska A., Oprządek J., Mechanizmy immunomodulacyjnego i przeciwdrobnoustrojowego działania laktoferyny, Medycyna Weterynaryjna, 2014, 70 (4).

6. Takayama Y., Aoki R., Roles of lactoferrin on skin wound healing, Biochemistry and cell biology, 2011, 90. 497-503.

7. Hassoun L. A. , Sivamani R. K., A Systematic Review of Lactoferrin Use in Dermatology , Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2016.

8. Chan H., Chan G., Santos J., Dee K., Co J.K., A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the efficacy and safety of lactoferrin with vitamin E and zinc as an oral therapy for mild to moderate acne vulgaris, International Journal of Dermatology 2017;56(6):686‐690.

 

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik