Selen

Selen jest jednym z mikroelementów, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wpływa na wiele procesów w nim zachodzących, dlatego niezwykle ważne jest zachowanie jego odpowiedniego poziomu. Szczególnie istotną rolę odgrywa w pracy tarczycy i układu odpornościowego. Jest on pierwiastkiem powszechnie obecnym w produktach spożywczych. Zazwyczaj występuje w nich w postaci połączeń z aminokwasami, np. jako selenocysteina czy selenometionina, które stanowią jego biologicznie aktywne formy. Bogatymi źródłami selenu są podroby – w szczególności nerki, a także produkty pochodzenia morskiego, jak skorupiaki i ryby. Ilość selenu w mleku i przetworach mlecznych zależna jest od jego zawartości w paszy, spożywanej przez zwierzęta. Z produktów roślinnych najwięcej jest go w czosnku, suchych nasionach roślin strączkowych i grzybach. Zawartość selenu w nich uzależniona jest od jego zawartości w glebie. Zalecane dzienne spożycie selenu dla osoby dorosłej wynosi 60-70 µg. (1)

Właściwości selenu:

- przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy,
- pomaga zachować zdrowe włosy,
- pomaga zachować zdrowe paznokcie,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Źródła:

  1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. red. : Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
    2) Matyska-Piekarska E., Łuszczewski A., Łącki J., Wawer I. Rola stresu oksydacyjnego w etiopatogenezie reumatoidalnego zapalenia stawów. Postępy Hig Med Dośw. (online), 2006; 60: 617-623;
    3) Ścibior-Bentkowska D., Czeczot H. Komórki nowotworowe a stres oksydacyjny. Postępy Hig Med Dośw. (online), 2009; 63: 58-72;
    4) Zagrodzki P., Łaszczyk P. Selen a choroby układu sercowo-naczyniowego – wybrane zagadnienia, Postępy Hig Med. Dośw. (online) 2006; 60: 624-63;
    5) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
    6) Brzozowska A. Red. : Składniki mineralne w żywieniu człowieka. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
    7) Jarosz M. Red. : Normy żywienia populacji polskiej, IŻŻ, 2012;

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik